Hlavní obsah

Akcie Volva a Polestaru se budou obchodovat veřejně, zvažuje čínský majitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost Zhejiang Geely Holding Group, majitel automobilek Volvo a Polestar, zvažuje, že uvede tyto své dceřiné firmy na burzu. Primární veřejná nabídka akcií (IPO) by automobilku mohla ocenit na 20 miliard dolarů (446 miliard korun).

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Volvo S60 (Ilustrační foto)

Článek

Akcie automobilek Volvo a Polestar se možná budou obchodovat na veřejné burze, neboť jejich čínský majitel Geely zvažuje, že takovýmto způsobem získá finance. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Mluvčí čínské společnosti odmítl věc komentovat. Holding podle zdrojů zvažuje IPO Volvo Cars už letos. Švédská automobilka by se mohla objevit na burze ve Stockholmu či v Amsterdamu. Plány jsou ale teprve v počáteční fázi a ohodnocení automobilky se může ještě změnit, zdůraznily zdroje.

Test Volva V60 T8: Čtyři stovky klidných kobyl ve švédském kombi

AutoMoto

Mateřská společnost už o uvedení akcií Volvo Cars na burzu uvažovala v roce 2018. Z plánů ale sešlo, když investoři nebyli ochotni akceptovat ohodnocení automobilky na 30 miliard dolarů (tehdejším kurzem 619,2 miliardy korun).

Automobilky teď hledají způsoby, jak financovat plány nutné k přechodu k elektrickým autům. Společnost Geely Holding letos v únoru upustila od fúze dceřiných společností Volvo Cars a Geely Automobile, jejíž akcie se už na burze obchodují. Podniky místo toho oznámily, že budou těsněji spolupracovat na vývoji aut, zejména těch elektrických. Budou sdílet platformy vozidel, software a řešení pokročilé konektivity. Vývoj elektrického pohonu přesouvají do samostatné divize.

Společnost Zhejiang Geely Holding automobilku Volvo Cars koupila v roce 2010 od amerického automobilového koncernu Ford. Ten převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se teď soustředí na výrobu nákladních aut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám