Hlavní obsah

D1 bude od víkendu plně průjezdná. Opravy a uzavírky pro letošek skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veškeré práce a s nimi spojené uzavírky na dálnici D1 skončí pro letošní rok o víkendu 31. listopadu až 1. prosince. Cílem je mít dálnici bez omezení průjezdnou, než přijde skutečná zima. Loni v prosinci dálnice kvůli zpoždění oprav na několika místech kolabovala. Kompletní dokončení modernizace dálnice stát plánuje do konce roku 2021.

Foto: Petr Horník, Právo

Dálnice D1 má být na zimu plně průjezdná. (Ilustrační foto)

Článek

Na většině rozestavěných úseků byla omezení odstraněna v minulých dnech, poslední jsou nyní ještě u Hvězdonic na Benešovsku, a i ta by měla o nadcházejícím víkendu zmizet. Na tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Podle Kremlíka by tak neměla letos nastat situace, kdy se kvůli uzavírkám nemohly silničářské vozy při hustém sněžení dostat na některé úseky. Loni se práce na D1 protáhly přes zimu. Při hustém sněžení se pak na dálnici tvořily zejména v uzavírkách několikakilometrové kolony.

Letecké záběry kolon při kolapsu D1 na Vysočině

Domácí

Ministr dále zopakoval, že k průjezdnosti dálnice by měly přispět i zákazy předjíždění pro kamiony, které budou od prosince platit při nepříznivém počasí nebo husté dopravě na dvou úsecích. Silničáři v úterý kvůli tomu začali s osazováním celkem 40 elektronických značek.

Zákaz předjíždění kamionů na D1 už od neděle, ale ne pořád

AutoMoto

Kremlík také uvedl, že stále platí termín dokončení celkové modernizace do konce roku 2021. „Musíme to stihnout a nemám informace, že by se to nemělo povést,” podotkl. Ministerstvo kvůli tomu pravidelně jedná se silničáři i stavebními firmami. V současnosti stále není dokončena rekonstrukce sedmi úseků, na jednom z nich se zatím nezačalo ani pracovat.

Modernizace D1 je rozdělena do 20 úseků, 13 z nich je dokončeno. Kompletní rekonstrukce D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou začala v roce 2013. Dosud je hotovo 90 kilometrů. Modernizace měla být původně dokončena v příštím roce, nyní je však kvůli zpoždění plánováno ukončení prací až na rok 2021.

Anketa

Chystáte se v zimě jet po D1?
Ano a nemám obavy
14,1 %
Ano, ale budu sledovat dopravní situaci
66,3 %
Ne, pojedu jinudy
5,4 %
Ne, D1 nevyužívám
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám