Hlavní obsah

Hrdinové z D1: Všichni na místě se semkli a pomáhali, i když to bylo nebezpečné

Právo, Aleš Fuksa

U tragické nedělní nehody na D1 na Benešovsku, kde se převrátila cisterna s olejem a vzápětí do ní vrazilo několik aut, byli mezi prvními souhrou okolností tři záchranáři, kteří zrovna jeli z pražské konference o urgentní medicíně. Situace na místě nehody, kterou nepřežil člověk a dalších deset se zranilo, byla značně složitá a zásah komplikovala neznalost terénu, tma, kouř a vítr.

Trojice záchranářů přibližuje situaci při vážné nehodě na D1Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Trojice mužů - Jiří Vašica, Martin Mikloš a Jiří Stuška - pracuje v Uherském Hradišti u Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZSZK). U neštěstí zcela náhodně zasahovali cestou z Prahy z kongresu urgentní medicíny.

„Není to jen o nás třech, u neštěstí pomáhala před příjezdem sanitek spousta dalších lidí. Dva vojáci v civilu, jedna zdravotní sestřička. Těmto patří hlavně dík, ne nám. Byli jsme až překvapení, jak se všichni lidé na místě semkli a pomáhali, i když to bylo hodně nebezpečné,“ uvedli hradišťští záchranáři.

Z hořícího vozu svědci nehody vytáhli dva lidi. Třetí byl zaklíněný a vytáhnout se ho nepodařilo. V autě uhořel a je jedinou obětí hromadné nehody, která zastavila provoz na D1 na mnoho hodin.

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadná nehoda cisterny a osobních aut na D1Video: ŘSD

Kamion havaroval jen pár sekund před nimi. Nehodu samotnou neviděli. „Byl to divný pocit. Běžně k zásahům jezdíme se sanitkou, ale teď jsme byli samotnými účastníky. Přijeli jsme v první vlně. Měli jsme jen deky a lékárničku. Další lékárničky nám nosili druzí motoristé. Báli jsme se, nevěděli jsme, co je v cisterně a zda nezačne její obsah hořet,“ uvedl Vašica.

Cedulky označující přepravovanou látku podle něj nebyly vidět. Až později se od řidiče dozvěděli, že jde o potravinářský olej. Kdyby k podobné nehodě vyjížděli v rámci své služby, k hořící cisterně a autům by se podle Jiřího Stušky nesměli přiblížit dříve, než jim to povolí hasiči. Tentokráte coby svědkové pomáhali ještě před příjezdem sanitek.

Hromadná nehoda na D1: Auta nestíhala brzdit a vrážela v plné rychlosti do převrácené cisterny

Krimi

Zásah na místě do příjezdu vozidel integrovaného záchranného systému organizoval Vašica tak, aby pokud možno už nikdo další neutrpěl zranění. Jeho dva kolegové vyprošťovali zraněné z automobilů a poskytovali jim prvotní ošetření.

Účastníky nehody, kteří utrpěli zranění, bylo podle Vašici kvůli šířícím se plamenům a výbuchům nutno třikrát přemístit dál od místa události. Zásah komplikovala neznalost terénu, tma, kouř a vítr. „Kabina cisterny hořela. Celý prostor se zaplavil dýmem,“ přiblížil Mikloš.

BEZ KOMENTÁŘE: Do policistů na D1 narazilo auto Video: ŘSD

Jak dlouhý čas uplynul mezi nehodou a příjezdem hasičů, záchranářů a policie, nedokázali odhadnout. „Čas vám běží jinak. Prodleva tam byla, ale bylo to na minimum,“ uvedl Mikloš a dodal: „Byl tam obrovský žár a dým. A hlavně okamžiky, kdy jsme o sobě my tři nevěděli. V dýmu a tmě jsme ztráceli vizuální kontakt. Byl tam i hodně stresující faktor, jestli se jim náhodou taky něco nestalo.

Pomohl by větší odstup i lepší světla, myslí si expert o nedělní nehodě na D1

AutoMoto

Domů se trojice mužů dostala až kolem půl čtvrté ráno. „Cestou od nehody směrem k Hradišti bylo v autě dlouho ticho,“ přiznal Vašica. A jeho kolega Mikloš dodal: „Uvědomil jsem si, že mám tu možnost ve zdraví obejmout přítelkyni a holčičku. Stačilo přitom pár vteřin, a ta možnost už tu nemusela být.”

Identitu zachránců z D1 odhalil v pondělí na Facebooku starosta městské části Praha-Řeporyje a bývalý novinář Pavel Novotný. „Nehoda kamionu s palmovým olejem na D1 měla mít původně oběti tři. Dvě z nich zachránili záchranáři z Uherského Hradiště, kteří byli v prvním autě, co u toho bylo,” napsal mimo jiné Novotný a uvedl jména záchranářů.

Záchranáři na jeho příspěvek reagovali právě tiskovou konferencí, na které chtěli upřesnit, že nebyli sami, kdo zasahoval mezi prvními, a naopak se na místě setkali s pomocí řady lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám