Hlavní obsah

Audi není loď, přesvědčil se na vlastní kůži řidič v Maďarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že auto není vhodný prostředek k plavbě po vodě, zjistil řidič v maďarském Kecskemétu poté, co nedbal uzávěry silnice. Poškození auta, které v takovém případě hrozí, není malé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pohromu, kterou může způsobit příliš vody na jednom místě, někteří podceňují. Jako třeba neznámý řidič vozu značky Audi v maďarském městě Kecskemét, když chtěl projet zatopený podjezd.

Místní televize Kecskeméti TV incident náhodou natočila 17. června. Hned zkraje vidíme, jak se audi pouští do vody poměrně vysokou rychlostí. Záhy je ale hloubka příliš velká; vody je tolik, že auto začne plavat a kymácet se na vlnách, které samo způsobilo.

McLarenem skrz povodeň? Američan ukázal nedostatek soudnosti

AutoMoto

Podle maďarského zpravodajského webu Index byl tento konkrétní podjezd už dříve uzavřen kvůli dešťům. Proč se do vody řidič pouštěl, není známo, stejně jako poškození vozu po této neplánované koupeli.

Relativně časté poškození při průjezdu hlubokou vodou je, že se voda dostane přes sání do spalovacích komor motoru, kde ji písty budou chtít stlačit jako směs vzduchu s benzínem. Jenže voda není stlačitelná, a když se o to píst pokusí, něco povolí - zejména ojnice se mohou polámat nebo zohýbat.

To je hlavní důvod, proč by člověk měl být extrémně opatrný, chce-li projet hlubokou vodou. K dalším patří možnost, že voda zateče někam do elektroniky a způsobí tam škody. V každém případě člověk riskuje velmi drahou opravu či totální škodu.

Řidič suzuki si krátil cestu přes brod, auto rotovalo v rozvodněné Morávce

Krimi

Proč také vyžaduje průjezd vodou extrémní opatrnost? Pokud není vidět na dno, vždycky je tu riziko, že voda bude mnohem hlubší, než čekáte. V případě zatopené vozovky se může pod hladinou skrývat i propadlina. Anebo, jedete-li skrz tekoucí vodu - což samozřejmě není tento případ, může vás proud strhnout do řeky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám