Hlavní obsah

Aston Martin se chce držet spalovacích motorů, ať vlády dělají, co chtějí

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle šéfa Lawrence Strolla se Aston Martin bude držet spalovacích motorů i v roce 2030, kdy je britská vláda na tamním trhu zakáže prodávat. Pořád tu podle něj budou fanoušci, kteří budou takové věci chtít.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage Roadster má pod kapotou přeplňovanou V8 od AMG.

Článek

Když se dnes hovoří na téma automobilek a elektromobility, často je řeč o tom, jak chce ta či ona značka přejít kompletně na elektrická auta. V nedávné době to bylo Volvo a Bentley, které svůj termín opuštění spalovacího motoru, díky kterému vůbec mohly vzniknout a desítky let prosperovat, oznámily.

Britský Aston Martin však místo vítání „nového světového pořádku” zůstává věrný tradicím - a taky preferencím značné většiny evropských zákazníků. Podle šéfa značky Lawrence Strolla bude i v roce 2030 v nabídce auto pouze se spalovacím motorem.

Chystaná emisní norma Euro 7 může znamenat konec nehybridních aut

AutoMoto

Proč? „Vždycky budou existovat fanoušci”, kteří budou chtít spalovací motor, a Aston jim ho podle šéfa nabídne. „Okolo roku 2030 bude stále 5 procent naší práce mít spalovací motor. Nevidím budoucnost, kdy by to kleslo na nulu,” cituje ho britský web Autocar ze summitu Future of the Car, pořádaného novinami Financial Times. A co v letech 2050, 2060? „To je dál, než se dívám,” odmítl Stroll spekulovat.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage Roadster má pod kapotou přeplňovanou V8 od AMG.

Zajímavá je i budoucnost astonů po stránce toho, jaké spalovací motory v nich budou. V současnosti značka používá jeden vlastní dvanáctiválec a jeden osmiválec od AMG. Vyvíjí šestiválec pro budoucí supersport Vanquish s motorem uprostřed.

Uzavřela ale novou dohodu s AMG, díky níž pro ni bude německá firma vyrábět motory speciálně. Můžeme spekulovat, že kvůli úspoře nákladů budou vycházet z motorů v ostrých mercedesech, ale nejspíš nebudou totožné, jako tomu je s dvakrát přeplňovaným čtyřlitrovým osmiválcem, který pracuje v současném vantage.

Co se týče elektromobilů a plug-in hybridů, i tato pohonná ústrojí bude Aston brát od AMG. První elektrické auto se má objevit v roce 2026.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám