Hlavní obsah

Jak nejrychleji načerpat ztracenou energii

Novinky, Karolina Zarzycká

Stává se vám, že každý večer padáte jak podťatí do postele, ale nechcete nic slevit na svém aktivním životě? Je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad, jež se drží stejného scénáře: dbát o sebe každý den a v tom úsilí nepolevovat.

Foto: Profimedia.cz

K rychlému nabytí ztracené energie stačí pár triků.

Článek

Pocit, kdy nám schází energie, už je dnes spíše každodenní rutinou než výjimkou. Nelze to svalovat na nikoho jiného než na nás samé, je to prostě náš vlastní výběr. Kdo chce pracovat, studovat, věnovat se koníčkům, sportům, zájmům, do toho se stýkat s kamarády a blízkými, k tomu se ještě postarat o domácnost, sebe a rodinu, musí si vybrat prioritní záležitosti.

Čas se nedá natahovat

Pokud tedy paříte s kamarády do dvou hodin do rána a ráno nezvládáte vstát z postele s čistou hlavou, svěží a odpočatí, neznamená to, že nejste v pořádku. Poukazuje to na to, že na takové pařby a ranní vstávání nemáte. Zřejmě byste chtěli žít aktivněji, než vám organismus dovolí. Je dobré si uvědomit, že se spontánními nočními akcemi uprostřed týdne, po nichž se musíte ráno brzy probudit a fungovat, je konec. Rezignace na takové party není ústupkem, toto poznání vás v konečném důsledku může povzbudit.

Samochvála nesmrdí

Nečekejte zároveň, až vás pochválí ostatní, a za každý skutek se oceňte. Važte si sami sebe, neboť žijete jen jednou, radí psychologové. Také je dobré odpouštět si drobnosti, jež se vám během dne nepodařily, protože sebeobviňování vyčerpává. K běžným denním povinnostem se stavte tak, že jsou pro vás potřebné a ne nutné.

Odpočinek nabíjí

Navršili jste si toho dnes moc, co máte vykonat a děláte vše pro to, abyste to stihli? Výjimečně to nevadí. Musíte si ale zároveň najít čas, abyste si odpočinuli a nabyli vynaloženou energii. Jsme přeci živé bytosti, jež potřebují spát a snít ke znovunabytí sil.

Osm hodin spánku denně je sice průměrným standardem, ale každý z nás je nastaven jinak. Někomu kolikrát nestačí dvanáct hodin, jiný se zase po práci natáhne na půl hodinky, než vyrazí na večírek. Maminky na mateřské, unavené z nočního vstávání k miminku, si rády schrupnou po obědě, když jim dítko usne. V některých světových i českých firmách jsou gauče pro odpočinutí během náročného provozu nebo při nočních směnách.

Rozmanitá strava

Přestože se dozvídáme o mnohých dietách, tipech jídel, změnách jídelníčku, které nás určitě pozitivně ovlivňují, v zásadě však platí, že každý jsme nastaven rozdílně a to, co jiného nabíjí, druhého může unavovat. Je dobré s různými jídly experimentovat, zkoušet, co nás nabudí po ránu, jaké drinky nám vyloženě škodí, pokusit se vyměnit kávu za šálek zeleného čaje nebo zeleninového džusu, sladké džusy za minerálky. Platí, že jak se stravujeme, tak i žijeme.

Pohybem ku zdraví

Je důležité si uvědomit, že pohyb dodává našemu tělu energii, a proto je hloupost se vymlouvat na nedostatek času. Pokud vás nebaví plavat, běhat, jezdit na bruslích, chodit do posilovny, běhat na běžkách, jako to dělají všichni kolem vás, netrapte se tím. Popřemýšlejte o pohybu, jenž by vás aspoň trochu povznášel. Procházky po parku, městě, turistika, břišní tanec, cyklistika. Je přece tolik možností.

Jednoduché triky, jež pomáhají rychle vrátit ztracenou energii

  • Studená sprcha, nebo aspoň ošplouchnutí obličeje chladnou vodou, a následné frotýrování froté ručníkem
  • Vyjděte z místnosti, v níž se právě nacházíte, například na chodbu či wc a popřemýšlejte o něčem jiném, než na čem pracujete. I krátká pauza mívá povzbudivý efekt.
  • I když lidově řečeno padáte na ústa, seberte se a proběhněte se po schodišti. Intenzivní pohyb během chvilky udělá divy.
  • Dejte vsedě bradu na prsa. Po chvilce vraťte hlavu do původní polohy. Přelití krve do mozku a zpět vás rychle postaví na nohy.

Reklama

Související články

Chcete sršet nápady? Spěte

Prospíme třetinu svého života. Bez spánku se neobejdeme, ale kolik je ho opravdu potřeba? A kdy je to čas dobře využitý a kdy už promarněný? Ukazuje se...

Výběr článků

Načítám