Hlavní obsah

V Jižní Koreji omezili epidemii bez extrémně tvrdých opatření

Novinky, Alex Švamberk
Soul/Praha

Jižní Korea patří k zemím nejvíce postiženým nemocí Covid-19. Evidují tam 9000 případů nákazy, jejíž šíření se podařilo dostat pod kontrolu. Zatímco na konci února tak za den přibylo 900 nových případů, po většinu minulého týdne to bylo ani ne sto za den. Soul přitom nepřistoupil k drastickým opatření, i když je nyní zpřísňuje.

Článek

Druhý tajemník jihokorejského velvyslanectví Čo Ing-ni řekl Novinkám: „Neuzavřeli jsme hranice a neregulovali pohyb lidí mezi městy. Místo toho jsme posílili kontroly a karantény pro lidi přijíždějící do země.“

Zmínil, že karanténa se týkala především lidí z nejpostiženějších zemí a oblastí, zejména z Číny, Hongkongu, Macaa, ale taky Itálie, Francie, Británie a Španělska.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Jihokorejští vojáci dezinfikují ulice města Tegu

Uzavřeno nebylo ani Tegu, kde nemoc rozšířila křesťanská sekta. Její členové navštívili v lednu čínský Wu-chan, kde se nakazili. Nemoc se prudce začala šířit na konci února, k čemuž přispěla přenašečka, která chodila na mše a odmítala se testovat s tím, že nebyla v zahraničí. Nakazila nejméně 37 osob.

Žádné izolace, ale testování, testování, testování

Tvrdá opatření nebyla zavedena ani tehdy, když se mezi 20. a 21. únorem počet nakažených zdvojnásobil na 204 nakažených a za tři dny jejich počet stoupl čtyřnásobně. Na vrcholu epidemie 29. února bylo zjištěno 909 nových případů. Země však nepřistoupila k izolaci postižené oblasti jako Čína, lidé neměli zákaz vycházet.

Foto: Heo Ran, Reuters

Jihokorejci v nákupní čtvrti v centru Soulu

Kromě dezinfekce ulic a obchodů v Tegu se v Koreji především soustředili na odhalovaní nakažených a sledování jejich pohybu a kontaktů. Do pátku otestovala Jižní Korea bezprecedentní množství 317 tisíc lidí, což taky naznačuje, kolik lidí může nemoc v populaci nakazit, protože v pátek bylo potvrzeno 8700 nakažených, nejsou to ani tři procenta.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Řidiči se nejprve zaregistrují, nechají si změřit teplotu a následně jim zdravotníci odeberou vzorky z nosu a z krku.

Poučení z MERS

Země také zavedla mobilní testovací střediska, ke kterým lze přijet autem podobně jako k rychlému občerstvení, místo hamburgeru se však lidé nechají otestovat.

Tisíce lidí bylo možné otestovat také díky tomu, že Jižní Korea nechala rychle schválit další testovací látky. V zemi využili zkušeností získaných při zvládání prasečí chřipky v roce 2009 a zejména při potírání epidemie jiné koronavirové nemoci MERS, kterou v květnu 2015 zavlekl Korejec ze Saúdské Arábie. Nakazilo se jí 185 lidí z nichž 38 zemřelo.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Jihokorejské zdravotnické úřady od té doby věděly, že se musejí soustředit na co nejrychlejší detekci a reakci. Byla zavedena přísná opatření pro lidi, kteří přicházejí do styku s nakaženými, protože se u MERS ukázalo, že se jí ve světě nakazilo hodně lékařů a sester. Byly zavedeny ochranné oděvy, brýle a obličejové masky i rukavice. Bedlivě se také sledoval pohyb osob, u nichž bylo podezření na nákazu.

Zpřísnění opatření 

Po většinu minulého týdne už byl počet nových případů za den nižší než sto. Když však z pátku na sobotu stoupl na 147, země se rozhodla přitvrdit a dosáhnout větší vzdálenosti mezi lidmi.

Premiér Čung Sje-kjun vyzval, aby se po kritickou dobu patnácti dnů mohly konat divadelní představení a filmové projekce či bohoslužby jen za podmínky, že lidé od sebe budou vzdálení dva metry a bude se jim při příchodu měřit teplota. I v metru a ve vlacích včetně rychlovlaků se musí toto pravidlo plnit.

Protože to některé protestantské církve nedodržovaly, premiér pohrozil v pondělí, že by mohly být mše zakázány: „Jsme v nouzové situaci skoro jako ve válce.“ V Soulu už jsou mše zakázány až do 5. dubna. Přes zpřísnění jsou omezení mnohem menší než Evropě a v pondělí bylo ohlášeno jen 64 nových případů, celkem je jich 8961.

Výhodou Jižní Koreje kromě bohatství a vyspělosti také větší disciplinovanost obyvatel s odlišnou mentalitou, kteří jsou ve velké většině ochotní omezení dodržovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám