Hlavní obsah

Na Ukrajině operují elitní jednotky zemí NATO, tvrdí tisk

Elitní vojenské jednotky zemí NATO podporují Ukrajinu v jejím boji proti ruské armádě. Informoval o tom zpravodajský časopis Focus.

Foto: Foto Reuters – Ueslei Marcelino

Elitní jednotky ukrajinské armády nacvičují boj ve městě i v terénu.

Článek

Specialisté z Velké Británie a USA s ukrajinskými vojáky mimo jiné cvičili používání 3600 moderních protitankových řízených zbraní (NLAW), instruovali je v sabotážích a nacvičovali techniky partyzánské války.

Podle zprávy dosud největší tým instruktorů poskytli Britové: více než sto elitních bojovníků proslulých speciálních jednotek SAS, z nichž někteří působili na Ukrajině v přestrojení už od Putinovy invaze na Krym v roce 2014, cvičilo profesionální vojáky a dobrovolníky z ukrajinské armády.

Scholz podpořil vstup Finska a Švédska do NATO

Evropa

SAS, která vznikla v roce 1941 pro boj s německým wehr­machtem v severní Africe, podporují při pozemním výcviku dva další britské oddíly zvláštního nasazení: speciální člunová služba (SBS) vyslala žabí muže, zatímco průzkumníci a výsadkáři pocházeli ze speciálního průzkumného pluku (SRR).

Speciální úkol: evakuace Zelenského

USA vyslaly na Ukrajinu také vojenské profesionály: zelené barety z 1. operačního oddílu speciálních sil cvičily Ukrajince v boji „dům od domu“, tedy v městské zástavbě. Instruktoři Navy Seals využívali jako cvičiště starý výcvikový prostor na západě země.

Podle Focusu za koordinaci amerických speciálních sil ve Stuttgartu zodpovídá velitelství speciálních operací USA v Evropě (SOCEUR) se sídlem v německém Stuttgartu. Více než 200 britských a amerických elitních vojáků je pověřeno i jedním speciálním úkolem: jednotka umístěná v Litvě má v případě krajní nouze evakuovat ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z Kyjeva.

Američané učí Ukrajince ovládat těžké zbraně na základnách v Německu

Evropa

Oliver Schneider, bývalý důstojník německých komand KSK, zná výcvik Britů a Američanů ze společných manévrů. „Ukrajinci se naučí, jak nastražit léčky v týlu nepřítele. Nepřítel neví, kdy, kde a jak na něj zaútočí,“ tvrdí Schneider. Podle tohoto důstojníka, ostříleného v bojovém nasazení, se ruský voják v žádném okupovaném ukrajinském městě nemůže cítit v bezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám