Hlavní obsah

Zpestřete si grilování bezmasými recepty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilování nemusí být jen o šťavnatých steacích, ale také o spoustě vynikajících a chutných lahůdek bez masa, na kterých si pochutnají úplně všichni. Vyzkoušejte s námi hned několik prověřených receptů.

Foto: Profimedia.cz

Grilované špízy bez masa

Článek

Grilovaná zelenina se hodí nejen k masu, ale i do salátu či jen jako příloha. Jak ji připravit správně? Základem je olivový olej, díky kterému se zelenina nevysuší a který navíc dobře nese chuť zvýrazněnou bylinkami nebo kořením dle libosti.

„Zeleninu grilujte na středním ohni, ideálně za použití tácků, abyste zabránili odkapávání oleje,“ doporučuje Jaroslav Neuman z Košík.cz.

Mezi nejoblíbenější grilovanou zeleninu patří kukuřičný klas, který stačí péct cca 15 minut. Pokud si chcete usnadnit práci i servírování, připravte jednoduché zeleninové špízy. Hodí se na ně malá cherry rajčátka, kusy cukety, lilku, malé cibulky nebo žampiony.

A na grilu samozřejmě nesmí chybět ani chřest, který je výbornou přílohou k propečenému steaku a připravíte z něj i chutný salát.

Grilované ovoce

Ovoce obsahuje cukr, který na grilu vlivem tepla zkaramelizuje, hodí se tak i jako skvělý, a přitom velmi zdravý dezert.

Ovoce grilujte na nepřímém ohni a počítejte s tím, že bude hotové během chvilky.

Čistý gril je dobře fungující gril

Jak na to

Jaké ovoce vyzkoušet? Nezklame klasika v podobě jablek, která stačí nakrájet na kolečka a chvilku vystavit teplu – o šťavnatou delikatesu máte postaráno.

Nebojte se zkombinovat více druhů ovoce dohromady – třeba v podobě voňavého špízu. Na jehlu nebo špejli napíchejte kousky ananasu a jahod, pomažte olivovým olejem.

Na grilu vás nezklamou ani peckoviny jako broskve, meruňky nebo švestky, milovníci exotiky si mohou dopřát také kokos. Ten vždy grilujte bílou stranou dolů a po zezlátnutí jednoduše seškrábněte ze skořápky a podávejte.

Salát s halloumi sýrem a melounem

Foto: Bouquet

Salát s halloumi sýrem a melounem

INGREDIENCE

  • 200 g halloumi sýra
  • oblíbený listový salát
  • rajčata
  • olivy
  • meloun
  • chilli vločky
  • na zálivku: 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce javorového sirupu

POSTUP:

  • Na grilu opečte sýr halloumi z obou stran. Vytvoří se na něm opečená krusta.
  • Salát dejte do misky, přidejte rajčata, olivy a na kostičky nakrájený meloun.
  • Posypte chilli vločkami.
  • Zálivku si připravte tak, že pečlivě smícháte všechny ingredience, dokud se zcela nespojí. Na salát ji můžete nalít těsně před podáváním.

Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka

Zdraví

Grilovaný květák s marinádou z medu a hořčice

Foto: Biolist, Biozebra

Grilovaný květák s marinádou z medu a hořčice

INGREDIENCE

  • bio květák
  • 100 g ořechů (např. lískové)
  • 50 g vinného octa
  • 100 ml oleje
  • 2 lžičky hořčice
  • stroužek česneku
  • med
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Nejprve se pusťte do marinády. V míse smíchejte hořčici, ocet, olej a dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a medem.
  • Dále opražte nadrcené oříšky.
  • Květák rozdělte rovnoměrně na čtyři části, mírně osolte, opepřete a potřete zálivkou.
  • Zabalte jej do alobalu a grilujte na mírném ohni rovnoměrně ze všech stran asi 30 minut, dokud nezměkne.
  • Grilovaný květák pak vyjměte z alobalu, opět potřete zálivkou, posypte opraženými oříšky a podávejte.

Brokolice, květák či růžičková kapusta snižují riziko mozkové mrtvice

Zdraví

Řepový burger

Foto: Sage

Řepový burger

INGREDIENCE

  • 4 červené řepy
  • 3 lžičky soli
  • 120 g pohanky lámanky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • jarní cibulka

Na doplnění

  •  2 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 cibule
  • 1 ks ledového salátu
  • 6x bulka na hamburger

Omáčka

  • 7 lžic hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 snítky tymiánu

POSTUP:

  • Nejprve si dejte vařit pohanku v osolené vodě, dokud nezměkne.
  • Mezitím, co se vaří pohanka, si oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji najemno.
  • Nastrouhanou řepu osolte a nechte 10 minut odležet, než pustí vodu. Poté z řepy vymačkejte co nejvíce šťávy.
  • Do velké mísy dejte vymačkanou řepu, vařenou pohanku, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, olivový olej, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a vše důkladně promíchejte.
  • Ze směsi vytvořte 6 stejných kuliček, ze kterých pak vytvoříte burgery, které vložíte na gril.
  • Rozehřejte si gril, poté na něj vložte připravené burgery a zavřete víko. Aby byly burgery co nejvíce propečené, nesmí se horní deska dotýkat burgerů.  
  • Grilujte přibližně 7–8 minut.
  • Poté přidejte na gril kolečka cibule, která nechte jen lehce grilovat z každé strany, poté přidejte rozkrojenou bulku, kterou nechte na grilu prohřát.
  • Bulku si potřete domácí medovo-hořčicovou omáčkou, položte burger z řepy, rajče, okurku, grilovanou cibuli a pořádně zakápněte omáčkou. Přiložte několik listů ledového salátu a přiklopte druhou půlkou bulky a můžete servírovat.
  • Postup přípravy omáčky: Do mixéru dejte hořčici, med a snítky tymiánu a nechte cca 40 s mixovat. Poté přendejte jemnou omáčku do misky a roztírejte na bulky.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Grilované plněné papriky podle Kuchařky pro dceru

Foto: Rohlík.cz

Grilované plněné papriky

INGREDIENCE

  • 6 podlouhlých paprik
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g řecké fety
  • 5 snítek máty

POSTUP: 

  • Papriky zvenku dobře opláchněte a pak i se stopkou podélně rozkrojte na poloviny. Malým nožíkem opatrně vyřízněte jádřinec se semínky tak, aby stopka stále zůstala na místě. Vzniknou vám tak praktické paprikové lodičky.
  • Mozzarellu slijte z nálevu a nakrájejte na kostičky o hraně přibližně 1 cm.
  • Fetu rozdrobte, mátu oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Sýry a mátu promíchejte, zlehka dosolte, pokud je to nutné, a touto směsí naplňte papriky.
  • Položte na rozpálený gril slupkou dolů a sýrovou náplní nahoru.
  • Grilujte, až se sýry roztečou a povolí. Tento proces trvá zhruba 5 minut. Nelekněte se, že mozzarella pustí vlivem tepla spoustu mléčné tekutiny, má to tak být. Než se tak stane, zespodu se papriky opečou tak akorát, aby už měly pár sežehlých puchýřků z horka.
  • Sejměte papriky z grilu a nechte je 5 minut stát a odpočívat. Většina uvolněné tekutiny se opět vsákne do sýra (pokud by snad něco přesto zbylo, klidně vodu slijte). Poté můžete podávat.

Tip: Papriky můžete jemně posypat drcenými chilli lupínky.

Lehké letní snídaně, které vám dodají energii

Zdraví

Mini pizzy s grilovaným chřestem

Foto: Marks and Spencer

Mini pizzy s grilovaným chřestem

INGREDIENCE

  • 1 citron
  • 375 g mouky na přípravu bílého chleba Marks and Spencer
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 300 g chřestu
  • 4 polévkové lžíce červeného pesta
  • 125 g mascarpone
  • 7 plátků šunky Serrano
  • 1 hrst čerstvých listů bazalky

POSTUP:

  • Nastrouhejte citronovou kůru.
  • Roztrhejte plátky šunky.
  • Smíchejte mouku na přípravu bílého chleba dle pokynů na obalu.
  • Těsto přendejte na pomoučenou plochu a propracujte ho po dobu asi 10 minut, dokud hmota nebude měkká a elastická.
  • Umístěte do naolejované mísy, tu přikryjte čistou utěrkou a nechte ji na teplém místě, dokud těsto nevykyne.
  • Chřest pokapejte trochou olivového oleje, osolte ho a ogrilujte.
  • Těsto opět propracujte na pomoučené ploše a vytvarujte si malé pizzy.
  • Ty potřete červeným pestem a doprostřed dejte mascarpone.
  • Šunku a chřest dejte navrch a posypte citronovou kůrou.
  • Mini pizzy zakápněte trochou olivového oleje a pečte 10-15 minut buď přímo na grilu, nebo v troubě na 220 °C, dokud těsto nezezlátne.
  • Ozdobte lístky bazalky.

Grilovaný lilek s plísňovým sýrem

Foto: Biolist, Biozebra

Grilovaný lilek s plísňovým sýrem

INGREDIENCE

  • 2 bio lilky
  • 150 g bio plísňového sýru
  • 3 lžíce bio olivového oleje
  • 2 stroužky bio česneku 
  • bio rozmarýn
  • bio petržel
  • sůl, bio pepř

POSTUP: 

  • Lilky omyjte, nakrájejte na kolečka tenká přibližně 1 centimetr, osolte, opepřete a nechte 30 minut odstát.
  • Mezitím si najemno nastrouhejte plísňový sýr.
  • V misce smíchejte olej, prolisovaný česnek a najemno nasekaný rozmarýn.
  • Po 30 minutách lilky pomocí papírové utěrky zbavte přebytečné vody.
  • Grilujte na mírném žáru pouze z jedné strany.
  • Po 5 minutách lilky otočte, potřete ochuceným olejem a posypte sýrem.
  • Grilujte zhruba dalších 8 minut, posypte nasekanou petrželkou a podávejte.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám