Hlavní obsah

Čistý gril je dobře fungující gril

Právo, Dana Jakešová

Žádný teplejší víkend se neobejde bez grilování. Avšak předtím, než po poslední grilovačce rozpálíte gril zase naplno, je potřeba ho vyčistit. Jak na to?

Foto: Fieldmann

Pokud na roštu grilu na dřevěné uhlí zůstanou po přípravě jídla přichycené nějaké nečistoty, před další grilovačkou je musíte odstranit.

Článek

Gril na dřevěné uhlí

Nezapomeňte odstranit veškerý popel a nespálené uhlí z mísy po každém grilování. Všechny zašlé zbytky tuku nebo jiné nečistoty nechte na roštu spálit.

Na rošt použijte čisticí kartáč na grily. Pokud by byl gril špinavý zvenku, postačí umýt ho mýdlovou vodou.

Plynový gril

Plynové grily vyžadují více času na čištění, jelikož mají více částí. Chcete-li gril vyčistit opravdu důkladně, je nutné ho rozmontovat.

Většinu částí plynového grilu stačí umýt vlažnou saponátovou vodou. Agresivním čisticím prostředkům a silným chemikáliím na odstraňování tuku se však raději vyhněte!

Gril není jen pro milovníky masa

Tipy a trendy

Případné nečistoty na roštu odstraníte tak, že rozpálíte gril na vysokou teplotu, chvíli počkáte a zbytky se změní na popel, který snadno odstraníte.

Elektrický gril

Výhodou je, že máte klid od velké údržby. Tepelné spirály mají díky vysoké teplotě samočisticí funkci. Odkapávající tuk či šťáva se z povrchu ihned vypaří.

Rošty jsou obvykle z teflonu nebo nerezové oceli, na které není dobré používat kartáč s kovovými štětinkami. Elektrický gril stačí jen otřít prostředkem na jemné povrchy a máte hotovo.

Anketa

Kdy čistíte gril?
Vždy po grilování, jakmile vychladne
27,7 %
Vždy před novým grilováním
53,7 %
Občas, když je to potřeba
13,2 %
Nemáme gril
5,4 %
Celkem hlasovalo 311 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám