Hlavní obsah

Zajděte si na manikúru, to vás rozptýlí, řekl lékař 34leté ženě, která prodělala mrtvici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojnásobnou maminku Kerri-Ann Woolovou (34 let) postihla ve 30 letech silná bolest hlavy, začalo ji trápit zkreslené vidění a závratě. Lékaři vůbec nepřipustili, že by se mohlo jednat o něco závažného, třeba mozkovou mrtvici. Léčili ji na vysoký krevní tlak, migrénu, jeden praktický lékař jí dokonce předepsal antidepresiva a doporučil, aby si v rámci rozptýlení zašla na manikúru.

Foto: Profimedia.cz

Intenzivní bolest hlavy může být i příznak mozkové mrtvice.

Článek

Prodělanou mrtvici odhalila až magnetická rezonance, která byla ženě udělána při jedné z prvních návštěv v nemocnici. Ta ukázala krevní sraženiny v jejím mozečku, tedy v části mozku, která kontroluje rovnováhu.

Bohužel tento fakt konzultant z University Hospital Southampton NHS Trust, který výsledky vyšetření paní Woolové sděloval, přehlédl.

Že prodělala mrtvici, se tak dozvěděla až o rok později, kdy si na základě přetrvávajících potíží vyžádala své lékařské záznamy. Přesně tato diagnóza totiž byla zapsána u výsledků magnetické rezonance.

Kdyby se přitom diagnózu dozvěděla včas, mohla jí pomoci léčba, s ročním zpožděním už ale nezabrala. Paní Woolová tak trpí celou řadou potíží, které jí nedovolují vrátit se ani do zaměstnání.

Mrtvice jsou stále hrozbou. Lékaři apelují na lidi s potížemi, aby se nebáli přijít do nemocnice

Domácí

„Od začátku nikdo mé potíže nebral vážně. Připadala jsem si jako hysterka, která si jen vymýšlí,” svěřila se Daily Mailu Kerri-Ann Woolová.

Většina lékařů totiž vůbec nepřipustila, že by v tak nízkém věku mohla mozkovou mrtvici prodělat.

Ve dvaceti letech ji postihla mozková příhoda, dodnes se pere s následky

Žena

„Cévní mozkové příhody se přitom běžně vyskytují u lidí všech věkových kategorií, rozhodně to tedy není záležitost jen starších lidí,” dodává Austin Willett, ředitel charitativní organizace Different Strokes, která podporuje nemocné s mrtvicí, kteří jsou mladší 65 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám