Hlavní obsah

Virtuální realita pomáhá vypořádat se s bolestí a úzkostmi

Virtuální realitu si lidé nejčastěji spojují se světem her. Pravdou ale je, že tato technologie má daleko širší pole působnosti a začíná se uplatňovat také ve zdravotnictví. Jak dokáže rozšířená realita bojovat s úzkostmi či bolestmi těla?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po hypoxii mozku, kdy nedochází k patřičnému okysličení tkáně, potřebovala Sarah Hillová celodenní péči ošetřovatelů. Její život se z ničeho nic zúžil jen na oblast postele.

„Nejsem schopná chodit a můj život se točí kolem lůžka. Virtuální realita mi pomohla odhalit nové světy od hlubokého moře přes magický vesmír, to vše z pohodlí domova s pečovatelskou službou. Díky této technologii navíc mohu v imaginárních světech svobodně chodit, což mi pomáhá zvládat moji úzkost,“ říká Hillová pro BBC.

Tato a další příznivé recenze vedly Národní zdravotní službu v Británii k testům, jež potvrdily pozitivní vliv virtuální reality na zdraví pacientů. Nové technologie by navíc mohly ušetřit celkový rozpočet. Podle odhadů by tato technologie mohla při léčbě bolesti a fóbie ušetřit náklady na léčbu v hodnotě 2 milionů liber ročně (60 milionů korun).

Budoucnost virtuální a rozšířené reality

Testy

Fyzioterapeutka paní Hillové, Pamela Hickenová, navíc dodává, že virtuální realita její klientce pomáhá v interakci a podporuje její snahu o pohyb. „Měla jsem i klienty, kteří nemohou mluvit, a kteří nyní prostřednictvím virtuální reality komunikují s postavami či zvířaty,“ říká Hickenová.

Odborníci se shodují na tom, že virtuální realita (VR) je budoucností zdravotnictví. Celkově se očekává, že odvětví VR dosáhne do roku 2024 celosvětově hodnoty 1,2 miliardy dolarů (téměř třiceti miliard korun). Podle společnosti Statista bude do konce roku 2021 prodáno přes 6,1 milionů těchto zařízení.

Jediné úskalí spočívá v samotném nastavení přístroje. Zpráva společností VR a vlády The Growing Value of Extended Reality in the UK identifikovala při špatném nastavení potenciální problémy zahrnující nevolnost a únavu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám