Hlavní obsah

Většina lidí stále ještě nezná svou hladinu cholesterolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je všeobecně známo, že vysoká hladina cholesterolu má neblahý vliv na naše srdce a cévy, tak jen malé procento lidí zná svou hladinu cholesterolu. Podle průzkumu, jehož se zúčastnilo 23 firem z celé České republiky, svou hladinu cholesterolu neznalo 73 procent zaměstnanců. Následně po změření bylo zjištěno, že až 35 % z nich má zvýšenou hladinu cholesterolu.

Článek

„Všichni víme, že doporučení odborníků je jedna věc a realita bohužel jiná. I když naši pacienti vědí, jaké rizikové faktory ohrožují zdraví jejich srdce a že je možné jim čelit zdravým životním stylem, jsou často ochotni ke změně teprve poté, co musí vyhledat kardiologa. Díky prevenci by k tomu přitom dojít vůbec nemuselo,“ říká prof. Michael Aschermann, místopředseda České kardiologické společnosti.´

Podle dotazníkového šetření "Cholesterolové ligy" bylo dále zjištěno, že svou hladinu cholesterolu nezná stejné procento mužů i žen. Přičemž pouze rostlinné tuky a oleje používá 41 procent dotazovaných. Největších chyb se lidé dopouštějí ve špatné životosprávě, kdy až 44 % lidí jí maximálně 3krát denně a jejich jídelníček obsahuje velmi málo ryb, ovoce a zeleniny.

"Zatímco otázky zaměřené na stravování ukázaly, že respondenti ještě mají co zlepšovat, v oblasti partnerského života je většina z nich podle svého hodnocení spokojena, a dělá tak svému srdci radost,“ doplňuje lékař Lubomír Novák z Kliniky GHC.

Hladinu cholesterolu dokážeme ovlivnit

Vyšší hladina cholesterolu může být způsobena genetickou zátěží, ale často závisí na naší životosprávě. Jedná se tedy o tzv. ovlivnitelný rizikový faktor, jehož hladinu máme z velké části ve svých rukou

„Zvýšená hladina cholesterolu je významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. V ČR ji má přitom zvýšenou téměř 70 % dospělé populace, a zejména u žen v menopauze je vysokým rizikovým faktorem,“ vysvětluje prof. Aschermann.

Vysoký cholesterol
Hodnota celkového cholesterolu v krvi by se měla pohybovat do 5,0 mmol/l. Jeho hladina nad 8,5 mmol/l přitom znamená zvýšení rizika onemocnění srdce a cév čtyřikrát. V případě zvýšené hladiny cholesterolu je důležité znát také hodnotu „zlého" LDL cholesterolu a „hodného" HDL cholesterolu. Hodnota „zlého“ LDL cholesterolu by neměla překročit 3 mmol/l a hodnota „hodného“ HDL cholesterolu by se neměla pohybovat u mužů pod 1 mmol/l a u žen pod 1,2 mmol/l.

Zásady pro boj s cholesterololem

  • Snižte spotřebu tučného masa a uzenin, vyvarujte se vnitřností. Používejte rostlinné oleje a tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin.
  • Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do stravy rostlinný tuk obohacený rostlinnými steroly.
  • Dávejte přednost nízkotučným mléčným výrobkům.
  • Konzumujte hodně zeleniny a ovoce, převážně v syrovém stavu (500 g denně).
  • Vybírejte si celozrnné výrobky (pečivo, ale také např. celozrnné těstoviny či neloupanou rýži), cereálie a luštěniny, které obsahují vlákninu. 
  • Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby - nejlépe 2krát týdně (vhodné jsou např. losos, makrela, sardinky). 
  • Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň 4krát týdně, nebo nejlépe každý den. Například svižná chůze či kolo jsou vhodné pro každého).
  • Omezte spotřebu cukru, a tedy konzumaci sladkostí, moučníků, cukrářských výrobků a bílého pečiva.
  • Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení.
  • Naučte se zvládat stresové situace - jinak škodíte sami sobě!

Zdroj: www.flora.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Zázračné omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny díky svým příznivým vlastnostem mají tvořit nezbytnou a pravidelnou součást naší stravy. Jejich význam pro organismus...

Výběr článků

Načítám