Hlavní obsah

Nenávist zvyšuje hladinu špatného cholesterolu v krvi

Novinky, Famous
NEW YORK

Nepřátelství a nenávist škodí podle odborníků stejně jako špatný jídelníček. Americkým vědcům se podařilo zjistit, že často zjitřené negativní emoce zvyšují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a snižují naopak obsah toho prospěšného. Tak vlastně zloba ohrožuje zdraví srdce a cév.

Článek

Psycholožka Loriena A. Yancurová z University of Hawaii tedy radí, aby lidé zůstávali vyrovnaní a bez zbytečných negativních emocí za každou cenu. Její tým expertů sledoval 716 mužů v průměrném věku 65 let. Všichni dobrovolníci v dlouhodobé studii opakovaně uváděli, s jakým stresem a negacemi se v posledních dnech setkali a jak je zvládali řešit. Zároveň jim Yancurová s lékaři odebírala vzorky krve a měřila v nich obsah různých typů cholesterolů a triglyceridů.

Nízký obsah bezpečného HDL cholesterolu a škodlivého LDL cholesterolu byl zjištěn u těch mužů, kteří k řešení krizové situace používali nepřátelskost a nenávist. Stejně tak špatné krevní výsledky měli muži, kteří zvládali situaci sebeobviňováním a společenskou izolací. "Naše teorie zní, pokud zůstanete klidní a chladní, snížíte obsah stresových hormonů v krvi," tvrdí Yancurová.

Podle ní se při nenávisti a nepřátelství v krvi zvyšuje obsah stresových hormonů, jako je kortizol. A to vede k poklesu hladiny HDL cholesterolu. Tento druh tuku se nachází v různých tkáních těla. Vysoký obsah tzv. dobrého cholesterolu chrání před srdečním infarktem. Naopak LDL cholesterol s nízkou hustotou v těle škodí. Usazuje se na stěny cév a může způsobit srdeční choroby a infarkt.

Reklama

Související témata:

Související články

Málo účinní zabijáci tuků

Mezi prostředky na hubnutí se staly hitem takzvané spalovače a pohlcovače tuků. Mohou nám ale skutečně pomoci? Nebo jsou jen dalším způsobem, jak z kapes...

Stárnutí srdce zpomaluje zdravý životní styl

Z dotazníkové akce, které se zúčastnilo 24 000 lidí vyplynulo, že lidé, jejichž biologický věk byl nižší než věk kalendářní, se řídí radami odborníků na zdravý...

Výběr článků

Načítám