Hlavní obsah

Věková hranice, kdy lidé začínají pociťovat stáří

Novinky, bok

Člověk je tak starý, na kolik se cítí, říká se. I v šedesáti či osmdesáti se můžete cítit třeba na pětatřicet. Skutečný věk, který prozrazují doklady, je tak pro mnohé jen ošklivé číslo. Odborníci nedávno ale přišli s tvrzením, že se dá číselně určit, kdy se ono mnohdy nechtěné stáří dostavuje a čím se projevuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Někdo vypadá ve dvaceti o deset let starší, někomu ani ve třiceti kvůli mladému vzezření nechtějí nalít alkohol. Ať je to jakkoli, stáří se nikdo z nás nevyhne a asi nikdo nemá rád, když ho někdo označí za starého.

Dá se vůbec označit věková hranice, po jejímž překročení je člověk považovaný za starého? Podle nedávné studie ano – poté, co člověk dosáhne věku padesát sedm let. Alespoň to tvrdí ti, kteří se uvedené studie zúčastnili. A podle čeho tak soudí?

Pomalá chůze může předznamenávat rychlejší stárnutí po fyzické i duševní stránce

Zdraví

Kromě číselného označení stáří 2000 respondentů také přesněji kvalifikovalo, čím se stáří podle nich vyznačuje. Podle účastníků mají „staří“ lidé vyšší zájem o celkové zdraví (39 procent), k čemuž se také přidává celá řada přidružených potíží – nejčastěji zmiňované byly vrásky (36 %), nárůst hmotnosti (36 %), nadměrné šediny (35 %), vypadávání vlasů (34 %), ale také třeba stařecké skvrny na kůži (34 %).

Mezi další potíže typické pro stáří účastníci zařadili i strach z toho, že se o sebe nedokážou postarat (33 %), ale také třeba ze ztráty nezávislosti (19 %), uvedl server Fox News.

Jak si zajistit dlouhý život, co nejlepší zdravotní stav a kondici

Zdraví

Finanční nejistota 

Třetina dotázaných rovněž připustila, že má obavy z možné finanční nestability. O to překvapující je pak zjištění, že celých 45 % dotázaných si aktivně na stáří nic nespoří nebo neodkládá.

Dvě třetiny dotázaných pak tvrdí, že se připravují a informují o tom, jak pečovat o své zdraví ve stáří, ohledně preventivních prohlídek atd.

Na jakou prevenci bychom neměli zapomínat

Styl

„Ačkoli výzkum ukázal, že řada lidí opravdu ví, kdy by měli začít s preventivními a hlavně pravidelnými kontrolami a testováním ohledně výskytu závažnějších nemocí, jako jsou některé druhy rakoviny, realita je taková, že existuje celá řada jednotlivců, kteří nechodí k lékaři tak často, jak by měli,“ uvádí Robert Mordkin, urologický specialista z Virginia Hospital Center v americkém Arlingtonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám