Hlavní obsah

Na jakou prevenci bychom neměli zapomínat

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 60 procent pacientů nechodí na preventivní prohlídky. Je to zvláštní, ale mnozí z nich netuší, že vůbec existují a že je mají zdarma. Logicky nevědí ani to, co by si s pomocí lékařů měli hlídat a proč.

Foto: Profimedia.cz

Vysoká hladina cholesterolu a hypertenze bývají nečastějšími problémy, které praktici pacientům diagnostikují při preventivních prohlídkách.

Článek

Seznam prohlídek a jejich stručná vysvětlení najdou lidé na webech většiny zdravotních pojišťoven.

Když pak zápolí s rakovinou nebo s následky infarktů, mrtvic a srdečního selhání, jsou obvykle zoufalí. Přitom většině problémů mohli předejít, kdyby chodili právě na preventivní prohlídky. Nebo je díky nim mohli zachytit včas, a tedy i efektivně léčit.

Praktik jednou za dva roky

  • Na všeobecnou preventivní prohlídku k praktickému lékaři bychom měli zajít jedenkrát za dva roky, a to už od chvíle, kdy k němu nastoupíme (18 nebo 19 let). Doktor nám změří krevní tlak, vyšetří štítnou žlázu (pohmatem), srdce a plíce (poslechem a poklepem). Také nás zváží, podívá se na stav žil a tepen na nohou, orientačně nám zkontroluje zrak a sluch. Zároveň prohlédne kůži kvůli riziku nádorů. Pokud zjistí vysoké rizikové faktory, vyšetří mužům varlata a ženám nad 25 let prsy (naučí je rovněž samovyšetření prsou). Mužům případně zkontroluje pohmatem přes konečník zvětšení prostaty nebo to, jestli na ní či v konečníku neucítí nádor. A zajímá se, jak je na tom pacient s očkováním proti tetanu.
  • Krevní obraz. Jeho vyšetření může být součástí této prohlídky. Praktik ho klientovi dělá každé dva roky. V krvi sleduje například krevní tuky (cholesterol a triglyceridy) a cukry. „Vysoká hladina krevních tuků hrozí kornatěním a srdečně cévními chorobami, zvýšené krevní cukry pak cukrovkou a jejími komplikacemi,“ říká Helena Černá, praktická lékařka z Prahy.
  • Minerály. Praktik se také zajímá, jak je na tom pacient se správným množstvím minerálů v organismu, ale třeba i s úrovní bilirubinu, který je ukazatelem správné činnosti jater.
  • Vyšetření moči. To dokáže zachytit třeba zhoršenou funkci ledvin, jež se u pacientů objevuje stále častěji. „Příčinou je přílišné solení, nedostatečné pití vhodných tekutin a nezdravý způsob života typický pro vyspělé společnosti,“ říká doktorka Černá. „Nemluvě o negativním vlivu cukrovky u pacientů s diabetem. Ničí jemné cévy v ledvinách. V ČR je asi 900 000 diabetiků.“ Signálem zhoršené funkce ledvin může být zvýšená únava, někdy i bolesti v zádech, které pacienti přičítají spíš problémům se svaly a páteří. Pokročilý stav snadno skončí selháním ledvin. Vzácností nejsou ani zhoubné nádory tohoto orgánu. V ČR jich máme nejvíc na světě v přepočtu na obyvatele.
  • Test na okultní, tedy skryté krvácení do stolice dokáže zachytit včas nádory tlustého střeva a konečníku. Přesněji řečeno ještě přednádorový stav. Divertikuly, tedy výrůstky na tkáni střeva, ze kterých se nádor obvykle po dobu několika let vyvíjí, totiž mírně krvácejí a to lze zjistit rozborem vzorku stolice. Divertikuly se většinou dají snadno odstranit pomocí speciální sondy zavedené do střev přes konečník. Riziko rakoviny tím lékaři obvykle zažehnají. V ČR je počet případů této rakoviny jeden z nejvyšších na světě, proto u nás lékaři kladou na prevenci zvýšený důraz. Pacientům ve věku 50 až 55 let hradí pojišťovny test jednou ročně, od 55 roků pak jednou za dva roky. Měl by zajímat hlavně pacienty s vysokým rizikem této rakoviny. „Třeba z rodin, kde někdo tuto chorobu prodělal, ale také kuřáky nebo obézní, kteří konzumují hodně uzenin, živočišného tuku, ale málo zeleniny, ovoce a vůbec vlákniny,“ upozorňuje Černá.
  • Kolonoskopii (vyšetření tlustého střeva pomocí endoskopické sondy s kamerou) hradí pojišťovny od 50 let, a to jednou za deset let.

Ve svých novoročních předsevzetích myslete i na prevenci

Zdraví

Zubař dvakrát ročně

Tyto dvě návštěvy ročně jsou zdarma. Zubní lékař vám zkontroluje stav chrupu, sliznic a čelistí. Podívá se také na změny, které by mohly signalizovat jiná onemocnění.

Pokud to bude potřeba, vysvětlí vám pravidla zubní hygieny, případně ukáže správnou techniku čištění zubů.

Gynekolog jednou ročně

  • Preventivní prohlídku u gynekologa mají dámy zdarma jednou za rok. Měly by ji absolvovat už od svých 15 roků.
  • Screening děložního hrdla bývá součástí preventivní prohlídky zdarma. Jeho součástí bývá stěr ze sliznice děložního čípku a jeho analýza ve specializovaných laboratořích. Cílem je zachytit včas prekancerózní změny na tkáních čípku, které vyvolává HPV virus. Pokud je lékaři objeví, bývá nutné tyto tkáně odstranit a předejít tak možnému vzniku nádoru.
  • Očkování proti HPV, které je nejlepší prevencí proti těmto problémům, hradí pojišťovny do 15 let jak dívkám, tak chlapcům, protože ti se mohou stát přenašeči viru. Očkují je pediatři. „Očkování obvykle probíhá mezi 12. a 13. rokem, tedy před zahájením pohlavního života, kdy má vakcinace největší smysl,“ vysvětluje doktorka Černá. Od 15 let na ni zdravotní pojišťovny pouze přispívají.
  • Mamografický screening, což je vyšetření poprsí pomocí přístrojů na speciálních pracovištích, platí pojišťovny ženám od 45 let jednou za dva roky. Jeho cílem je zachytit včas nejčastější typ rakoviny u žen, zhoubný nádor prsu. „V počátečních stadiích mají totiž ženy vysokou šanci na vyléčení, v těch pokročilých naopak docela nízkou,“ říká doktorka Černá.

Každoroční prohlídku u gynekologa se nevyplácí podceňovat

Zdraví

Prostata jednou za dva roky

Karcinomu prostaty pomáhají předcházet vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) z krve a kontrola prostaty pohmatem přes konečník. Dělá je praktický lékař nebo urolog. Tento nádor bývá poměrně častým druhem rakoviny u mužů. Hrozí hlavně v období, kdy začne klesat testosteron a dochází ke změnám hladin mužských hormonů.

Ve vyšším věku, tedy zhruba od 80 roků výš, už nepředstavuje tak velké nebezpečí. Nepatrná ložiska má v prostatě téměř každý muž, v tom věku se navíc vyvíjejí pomalu. Ale ani tehdy není dobré je podceňovat. Zdravotní pojišťovny hradí vyšetření PSA a prostaty jednou za dva roky.

Muži od padesáti let by v zájmu svého zdraví měli preventivně navštívit urologa

Zdraví

Co lékaři zachytí nejčastěji

Vysoká hladina cholesterolu a hypertenze bývají nečastějšími problémy, které praktici pacientům diagnostikují při preventivních prohlídkách. Pokud si pacient začne dobře léčit vysoké krevní tuky, má šanci předejít kornatění tepen, infarktům a dalším srdečně-cévním nemocem. Neléčená hypertenze může způsobit celou řadu potíží, včetně mrtvice.

Lékaři také pacientům často zjistí příliš vysoký krevní cukr, který hrozí propuknutím cukrovky se všemi jejími komplikacemi.

Na webu své zdravotní pojišťovny najdete přesnější údaje o prohlídkách i o dalších preventivních aktivitách, na které vám pojišťovna přispěje (např. různá cvičení, trénink paměti, vyšetření znamének, odvykání kouření, příspěvek na prevenci onkologických onemocnění atd.).

Reklama

Související články

Prevenci rakoviny zanedbává až polovina lidí

Když dnes třiačtyřicetiletý profesionální řidič Jiří Novotný poprvé objevil ve stolici krev, myslel si nejdřív, že jde o komplikace způsobené zaměstnáním.

Výběr článků

Načítám