Hlavní obsah

Ve svých novoročních předsevzetích myslete i na prevenci

Na konci roku většina z nás bilancuje a dává si do nového roku celou řadu předsevzetí, co ve svých životech změní, abychom byli v následujícím roce spokojenější a šťastnější. Přestože mnohá předsevzetí jako zhubnutí, skoncování s kouřením apod. se týkají i zdraví, jednu důležitou součást v tomto směru většinou postrádají - preventivní prohlídky.

Foto: Profimedia.cz

Zařaďte mezi svá předsevzetí i absolvování všech preventivní vyšetření.

Článek

Podle posledních průzkumů na preventivní prohlídky pravidelně dochází pouze 25 procent Čechů. Znát svůj zdravotní stav je přitom jediný způsob, jak onemocnění předcházet a mít tak naději na dlouhý a kvalitní život.

Každý dospělý člověk má jednou za dva roky nárok na prohlídku u praktického lékaře hrazenou zdravotní pojišťovnou. Její standardní součástí je základní chemické vyšetření moči, které může odhalit onemocnění ledvin a močových cest nebo diabetes. Rozbor krve bývá preventivně prováděn v delších časových odstupech, často záleží na rodinné anamnéze a případných potížích.

Čísla, která mohou upozornit na celou řadu nemocí

Zdraví

Běžnou součástí vyšetření krve je tzv. krevní obraz, který určuje počet, velikost a další vlastnosti červených a bílých krvinek a krevních destiček. Z těchto údajů dokáží lékaři nejen diagnostikovat případné poruchy krvetvorby a nemoci krve, ale i chronické záněty, infekční choroby či autoimunitní onemocnění.

Díky moderním metodám je z krve možné také předpovědět, jaké choroby pacientovi potenciálně hrozí. „V poslední době dochází k rozvoji molekulárně genetických metod, které spočívají v analýze pacientovy DNA. Díky tomu lze odhalit genové mutace, které jsou zodpovědné za dědičná onemocnění či predispozice k určitým chorobám,“ vysvětluje lékařka Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab.

Barva a zápach moči. Co je a není normální

Zdraví

Od 50 let výše je součástí preventivního vyšetření i kontrola stolice na okultní krvácení. Jedná se o jednoduchý a bezbolestný test, který chemicky odhalí stopy krve. Ty mohou signalizovat patologický proces ve střevech, nejčastěji zhoubný nádor střeva již ve velmi časném, dobře léčitelném stadiu. Jelikož ale přibývá mladších lidí s rakovinou tlustého střeva, lékaři dnes doporučují nechat si udělat toto vyšetření již po čtyřicítce.

Co o vašem zdraví může prozradit stolice

Zdraví

Další důležité vyšetření krve

Ženám v plodném věku se doporučuje vyšetření metabolismu železa, neboť ženský organismus potřebuje kvůli menstruačnímu cyklu dvakrát tolik železa než ten mužský.

Muži starší 50 let patří do rizikové skupiny, kterou postihuje karcinom prostaty. Proto by si měli nechat jednoduchým krevním testem vyšetřit PHI, tzv. index zdravé prostaty.

Muži od padesáti let by v zájmu svého zdraví měli preventivně navštívit urologa

Zdraví

Pokud trpíte neobjasněnými zdravotními potížemi, například jste dlouhodobě unavení nebo máte střevní problémy a nedokážete se dopátrat příčiny, doporučuje se krevní vyšetření funkce štítné žlázy, alergie na lepek a další potravinové alergeny.

Z krve si můžete nechat diagnostikovat také hladinu vápníku, hořčíku či vitamínu D. Dostatek tohoto vitamínu není totiž zásadní jen pro zdravé kosti a klouby, ale má souvislost i s poruchami imunity.

Vitamín D jako prevence cukrovky i předčasné menopauzy

Zdraví

Co všechno lze zjistit z rozboru krve

  • citlivost na inhalační alergeny jako pyly a roztoče
  • problematické potraviny způsobující intolerance
  • hladinu krevního cukru informující o metabolismu cukrů a riziku diabetu
  • hladinu tuků v krvi a s tím související riziko nemocí kardiovaskulárního systému
  • koncentraci hormonů vypovídajících o stavu reprodukčního systému, štítné žlázy a dalších endokrinních orgánů
  • hodnoty antimulleriánského hormonu, kterými lze určit současnou i budoucí plodnost ženy
  • onemocnění krve jako chudokrevnost nebo leukémie z vyšetření krevního obrazu
  • PHI neboli index zdravé prostaty

Kardiologické a interní vyšetření

Zejména lidé s rodinnou anamnézou s kardiovaskulárním onemocněním by měli hledět i na včasné preventivní vyšetření těchto onemocnění.

„Naprostým základem v prevenci kardiovaskulárních onemocněních by mělo být vyšetření funkce srdce a posouzení stavu cévní stěny hlavních tepen a žil. Kromě EKG je tak dobré udělat i ultrazvuk srdce tzv. echo a angiologické preventivní vyšetření tepen a žilního systému, a tedy sono tepen, žil a aorty,“ upozorňuje lékařka Silvia Adámková.

Počet provedených kliků dokáže u mužů odhalit riziko infarktu a dalších srdečních problémů

Zdraví

Bohužel na sono tepen, žil a aorty se často zapomíná, a to přestože právě toto vyšetření může včas upozornit hned na několik akutních stavů, které ve většině případů mohou skončit smrtí. „Kromě ultrazvuku krkavic (krčních tepen), který může upozornit na riziko mozkové mrtvice, se jedná také o ultrazvuk břišní aorty, který může odhalit výduť aorty, či ultrazvuk tepen střev, jenž včas upozorní na zúžení tepen zásobujících střevo. Ultrazvukové vyšetření cév dolních končetin by pak mělo být samozřejmostí,“ upozorňuje cévní chirurg Peter Baláž z pražské Kliniky preventivní medicíny Yes Visage.

Češi odkládají léčbu křečových žil, včasný zákrok přitom může zabránit komplikacím

Zdraví

Komplexní interní vyšetření by mělo obsahovat i podrobné sonografické vyšetření jednotlivých orgánů. Poskytuje obraz o struktuře jednotlivých životně důležitých orgánů, diagnostikuje patologie orgánů, záněty, přítomnost kamenů, tumory atd.

Důležité je i funkční vyšetření plic (spirometrie). Odhaluje kapacitu plic, poukáže na nemoci, jako je astma bronchiale či chronická bronchitis či CHOPN (chronická plicní nedostatečnost).

Jak se hlásí nemoci plic

Zdraví

„Za nadstandard je pak považováno genetické vyšetření, které u žen může pomoci v prevenci rakoviny prsu (BRCA 1,2), také může poukázat na zvýšené riziko žilní trombózy,“ upozorňuje lékařka Hana Kačerovská.

Jaká další vyšetření by měla být samozřejmostí
Gynekologická prohlídka - důležitá pro včasné zachycení onemocnění ženských pohlavních orgánů a prsou. Lékař provádí pohmatové vyšetření dělohy, vejcovodů a vaječníků, v případě potřeby také ultrazvukové vyšetření malé pánve. Každá žena má nárok na cytologické vyšetření, které odhalí rizika rakoviny děložního čípku. U žen po 45. roce lékař ověřuje, zda v posledních dvou letech podstoupily mamografické vyšetření.
Oční prohlídka - v dospělosti se vyšetření očním lékařem doporučuje minimálně jednou za čtyři roky do 45 let věku, a jednou za dva roky po pětačtyřicátém roce. „Preventivní prohlídka slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zeleného zákalu. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě,“ vysvětluje primářka DuoVize Lucie Valešová.V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti, které odhalí refrakční vady nebo změny dioptrií. Vyšetření zorného pole zase zachycuje jakékoli výpadky i v periferních částech. Dalším krokem je měření nitroočního tlaku, který je rizikovým faktorem vzniku zeleného zákalu. Důležité je také vyšetření očního pozadí při rozšířené zornici, které zobrazí chorobu sítnice nebo zrakového nervu.
Dentální prohlídka - Dospělí a děti by měli absolvovat preventivní prohlídku u zubního lékaře dvakrát ročně, stejně tak dentální hygienu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám