Hlavní obsah

Počet provedených kliků dokáže u mužů odhalit riziko infarktu a dalších srdečních problémů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardiovaskulární onemocnění je nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Vlivem mnoha faktorů přitom trápí stále mladší jedince. Pokud jste muž a toužíte vědět, jak na tom se svým zdravím v tomto směru jste, zkuste si spočítat, kolik najednou uděláte klasických pánských kliků. Podle nejnovější vědecké studie Jama Network mohou být totiž právě kliky tím nejlepším indikátorem srdečního zdraví mužů.

Foto: Profimedia.cz

Kliky posilují svaly ramen a hrudníku.

Článek

Ze zjištění vědců vyplynulo, že muži, kteří zvládli najednou udělat 40 a více kliků, mají o 96 % nižší riziko infarktu či jiných srdečních problémů v příštích deseti letech než ti, kteří zvládnou 10 a méně kliků.

Tento způsob testování navíc může předpovědět více než analýzy vycházející z informací o hmotnosti, hladině cholesterolu, kouření a dalších zdravotních údajích. Jedná se přitom o velmi levnou záležitost.

Jak k tomuto zjištění vědci přišli

Vědci z americké Harvardovy univerzity a dalších institucí sledovali zdraví a kondici více než 1500 hasičů. Hasiči každý rok absolvovali lékařskou prohlídku, která obsahovala standardní biochemické vyšetření krve, včetně cholesterolu a glykémie (cukru v krvi). Zároveň podstupovali submaximální stresový test na běžeckém trenažéru, který poukázal na jejich vytrvalost.

Vědce původně nejvíce zajímal právě test vytrvalosti, jelikož řada předchozích vědeckých studií poukázala na spojitost mezi vytrvalostí a sníženým rizikem srdečního onemocnění a oni na základě svých zjištění chtěli dokázat předpovídat tyto problémy do budoucnosti.

Shromáždili proto informace o výsledcích zátěžových testů každého hasiče a zaznamenávali všechny kardiovaskulární problémy, které hasiči zaznamenali v průběhu následujících 10 let.

Zcela náhodně ale zjistili, že vytrvalostní test na běžeckém pásu nevypovídal o zdraví srdce hasičů tolik jako počet kliků, jež jsou muži schopni najednou udělat.

Muži, kteří zvládli udělat nejméně 11 kliků, měli menší riziko rozvoje srdečních problémů v následujících 10 letech než ti, kteří zvládli udělat 10 a méně kliků. A ti, kteří udělali 40 a více kliků pak toto riziko snížili dokonce o 96 %.

„Počet kliků tak může být jedním z použitelných ukazatelů rizika kardiovaskulárních onemocnění u mužů. Navíc se jedná o testování, které v podstatě nic nestojí,” upozorňuje pro The New York Times jeden z vědců profesor Stefanos Kales z lékařské fakulty Harvardovy univerzity.

Reklama

Související články

Byliny jako pomocníci v boji proti infarktu

Ještě před deseti dvaceti lety jsme infarkt myokardu vnímali jako hrozbu, která se týká hlavně mužů ve vyšším středním věku a starších. To se ale změnilo....

Výběr článků

Načítám