Hlavní obsah

Třicetiletého muže trápil chrapot a bolesti zad, vyšetření odhalilo rakovinu plic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina plic je u lidí mladších 35 let velmi vzácná. Když si proto třicetiletý Jordan Turko začal na začátku roku 2022 stěžovat na chrapot a bolest zad, vůbec ho nenapadlo, že by se mohlo jednat o tak závažný problém.

Foto: Profimedia.cz

Jordan Turko

Článek

Koncem roku 2021 prodělal Jordan Turko z kanadského Edmontonu covid. Když ho začátkem nového roku začal trápit chrapot a bolesti zad, původně vše přičítal právě tomuto onemocnění.

Do té doby naprosto zdravého milovníka jógy vůbec nenapadlo, že by se mohlo jednat o cokoliv závažnějšího. Přes péči o hlasivky ale u něj ani po několika týdnech chrapot neustával a bolest zad se přesunula do oblasti beder, pánve a nohou. Jak sám říká, cítil bolest hluboko v kostech.

Koncem února se proto rozhodl navštívit svého praktického lékaře, který mu nechal udělat rentgen hrudníku. Výsledky nebyly dobré, proto musel ještě absolvovat CT hrudníku a na základě výsledků i bronchoskopii a biopsii.

V dubnu si tak vyslechl pro něj naprosto šokující diagnózu: Rakovina plic ve 4. stadiu s 10centimetrovým nádorem, jenž obklopuje plicní tepnu, a s dalšími nádory rostoucími po celé páteři, které metastázovaly do okolních lymfatických uzlin, jater, pánevních kostí a nohou.

Nikdy se k cigaretám ani nepřiblížila, rakovina plic jí přesto změnila život

Zdraví

Podle lékařů přitom nádor začal v jeho těle bujet teprve v lednu, za necelé čtyři měsíce tak vyrostl o 10 cm a rozšířil se do celého těla.

Chrapot jako neobvyklý příznak

Než Jordan onemocněl rakovinou, kromě prodělaného covidu nikdy nemarodil. V rodinné anamnéze měl rakovinu plic, toto onemocnění bylo v sedmdesáti letech diagnostikováno jeho prastrýcům. Ti ale byli na rozdíl od něj celoživotní silní kuřáci.

Chrapot navíc podle odborníků není zcela typickým příznakem rakoviny plic. „Chrapot u Jordana byl způsoben tím, že rakovina napadla laryngeální nerv, který z hrtanu vede do hrudní dutiny,“ vysvětluje pneumolog MeiLan Han.

Rostoucí nádor tak může způsobovat paralýzu či slabost tohoto nervu, což může vést k chrapotu.

Děti onemocněly rakovinou plic, zřejmě když vdechly nádorové buňky z plodové vody matky

Děti

Výsledky biopsie ukázaly, že Jordan má nemalobuněčný karcinom plic, který podle American Cancer Society tvoří až 85 % nádorů plic. U cca 4 % těchto nádorů za propuknutí nemoci může chyba ve specifickém genu. Jedná se především o mladé lidi a nekuřáky. Jordan přitom spadá právě do této skupiny.

Přes šílenou prognózu nicméně Jordan nic nevzdal a začal se svou nemocí naplno bojovat. „Je snadné propadnout zoufalství. I já měl slabé chvilky, ale nikdy jsem nezapochyboval, že bych nad nemocí nevyhrál,” svěřuje se Jordan.

Jelikož se lékaři báli, aby neochrnul kvůli nádorům v páteři, absolvoval koncem dubna ozařování páteře, aby se nádory zmenšily. Nyní dostává cílenou terapii ve formě pilulek a doufá, že jeho tělo bude na léčbu dobře reagovat.

Na svých sociálních sítích nicméně Jordan apeluje na všechny lidi, aby věnovali dostatečnou pozornost svému tělu, a to bez ohledu na věk.

„Rakovina nediskriminuje, týká se úplně všech. Buďte opatrní na své zdraví,“ uzavírá pro deník Today.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám