Hlavní obsah

Sportovní hodinky jako doplněk, ale také ten nejlepší trenér a motivátor

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože již fitness centra, byť s určitými omezeními, znovu otevřela své provozovny, cvičení doma během karantény začalo být natolik populární, že od něj ne všichni zcela upustili. Pohyb v prostoru našich domácností tak dostal zcela jiný rozměr, stejně jako procházky a aktivity jako běh či jízda na kole. I z tohoto důvodu začaly být velmi populární i nejrůznější chytré hodinky, fitness náramky a sporttestery, které v kombinaci s mobilními aplikacemi plní roli trenérů a motivátorů.

Foto: Profimedia.cz

Sportovní hodinky

Článek

Pokrok jde neuvěřitelně dopředu. Od prvních fitness náramků, které zaznamenávaly počty kroků, dnes stále více lidí ke sportovním hodinkám přistupuje jako k partnerům starajícím se o jejich zdravý životní styl.

Lidé tak mají dnes již přehled nejen o ušlých krocích, uběhnutých, ujetých či uplavaných kilometrech, zdolaných převýšeních, ale také o spálených kaloriích, tepové frekvenci či dosažené kvalitě spánku.

Tipy, díky kterým při cvičení spálíte více tuku

Zdraví

Pomocí těchto přístrojů lze dnes ale velmi dobře plánovat i jednotlivé tréninky - od naplánované trasy, tempa, frekvence, přes nejrůznější intervaly apod. Některé hodinky dokážou určit i laktátový práh, díky kterému nedojde k přetížení svalů.

Foto: archív firem

Sportovní multifunkční hodinky - zleva: Apex značky Coros; Suunto 9 G1 Baro

Foto: Multisportovní hodinky Apex značky Coros - ocení již zkušení sportovci, verze Apex Pro upoutá extrémní výdrží baterie (v módu UltraMax 100 hodin a až 30 dnů při běžném nošení), ale také větší odolností, jednodušším ovládáním dotykového panelu, novými funkcemi výškoměru a větší efektivitou pro venkovní aktivity. Samozřejmostí je měření srdečního tepu a kroků, voděodolnost do 100 metrů či oxymetr pro lepší měření vašeho kyslíku v krvi. Cena: Apex 8190 Kč, Apex Pro 13 490 Kč; Multisportovní GPS hodinky Suunto 9 G1 Baro - pro sportovce, kteří chtějí to nejlepší pro svůj trénink a závody. Jejich používání je velmi jednoduché a intuitivní. Mají přednastavené profily, které si lze ale individuálně upravovat pro každý sport, včetně například triatlonu. Výhodou hodinek je ovládání tlačítky i dotykem na displeji, které ocení například lyžaři, 4camping 15 270 Kč.

Moderní „trenéři na ruku“ se dají propojit s mobilním telefonem nebo počítačem, vy tak můžete díky sportovním aplikacím měřit a vyhodnocovat údaje o svém tréninku. Díky možnosti automatického přenášení a sdílení na internetu lze také srovnávat své výkony s dalšími uživateli.

Jak se vyznat v dámských hodinkách

Styl

Další výhodou mnoha chytrých hodinek je i to, že skrz ně lze přijímat i hovory či oznámení z telefonu.

Foto: archív firem

Chytré hodinky zleva: Honor MagicWatch 2; Xiaomi Amazfit GTS; Samsung Galaxy Watch Active2

Foto: Honor MagicWatch 2 - 15 outdoorových i indoorových fitness režimů doplněných hlasovým asistentem. Na své si přijdou milovníci všech typů sportů, od volného tréninku až po plavání. Hodinky nepřetržitě monitorují vaši aktivitu, vyhodnocují informace o srdeční frekvenci i spálených kaloriích, 4999 Kč; Xiaomi Amazfit GTS - 12 sportovních režimů, včetně zabudované GPS. Vysoce přesný optický snímač srdeční frekvence Biotracker™ PPG sleduje srdeční frekvenci nepřetržitě během celého tréninku, Datart 3890 Kč; Samsung Galaxy Watch Active2 40 mm - automaticky monitorují až sedm aktivit, manuálně lze nastavit sledování desítek dalších. Dokonce můžete v reálném čase dostávat užitečné rady od zabudovaného běžeckého trenéra. Monitorují hladinu stresu, dokonce poskytují uklidňující dechová cvičení. Měří kvalitu spánku i tepovou frekvenci, 7499 Kč

Trh dnes nabízí nespočet možností v podobě mnoha druhů sporttesterů či chytrých hodinek s různými funkcemi, které jsou zaměřené na konkrétní druh pohybu – běh, plavání, cyklistiku, horolezectví nebo třeba golf.

Také ale můžete vybírat mezi multisportovními modely, které podporují více druhů aktivit. Vždy záleží na nárocích jednotlivce, ale také finančních možnostech. Ty nejjednodušší přístroje lze pořídit za několik stovek, ty nejdražší za několik desítek tisíc.

Pokud toužíte sledovat především počty kroků či ušlých kilometrů, pak vám postačí ty nejlevnější přístroje. I ty dnes ale ve většině případů při propojení s aplikacemi na telefonu či počítači dokážou mnohem více než jen měřit vzdálenosti.

Foto: archív firem

Fitness náramky: Xiaomi Mi Band 4; Evolveo Fitband B5; Niceboy X-fit GPS

Foto: Xiaomi Mi Band 4 - vhodný pro všechny sporty – pomůže vám přesně monitorovat spálené kalorie i ušlé kroky a je jedno, jestli běháte, posilujete, nebo se věnujete třeba lezení na stěně. Navíc je vodotěsný dle 5 ATM do 50 m a dokáže sám rozpoznat 5 různých stylů plavání. Náramek má také senzor pro měření srdečního tepu, díky němuž přesněji měří vaše fyzické aktivity a také pomáhá k lepšímu spánku jeho monitoringem, 999 Kč; Evolveo Fitband B5 - sám vyzve k aktivitě, když usoudí, že už se delší dobu nehýbete. Má hned několik sportovních režimů, během nichž dává informace o průběhu cvičení,  aerobních zónách, tepové frekvenci apod. Díky GPS modulu vám sám náramek změří vzdálenost, trasu, převýšení a další hodnoty při procházkách a dalších outdoorových aktivitách. Zvládne také ukázat průměrné tempo, rychlost apod. Datart 999 Kč; Niceboy X-fit GPS - 22 sportovních aktivit, ke kterým se váže přesné měření trasy pomocí GPS, měření rychlosti, spálené kalorie, přímé měření srdečního tepu a mnoho dalších funkcí. Mezi ty každodenně používané patří krokoměr, měření vzdálenosti, spálených kalorií nebo monitoring spánku, 4camping 1999 Kč

Při výběru sportovních hodinek ale mějte vždy na mysli, že je důležité osvojit si jejich ovládání. Každý člověk je jiný a vyhovuje mu zcela jiný princip ovládání. To, co je pro někoho jednoduché, druhému může přijít proti logice a jen protože se nenaučí hodinky skutečně ovládat, nedokáže ani využít vše, co hodinky umí.

Pokud si tedy plánujete koupit své první sportovní hodinky, pak na to myslete a raději si vždy ovládání nejprve v obchodě vyzkoušejte.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Cvičení před snídaní spaluje více tuku

Toužíte zhubnout, ale přestože pravidelně cvičíte, stále se vám to nedaří? Pak zkuste cvičit ráno ještě před snídaní. Podle britských vědců tak spálíte mnohem...

Výběr článků

Načítám