Hlavní obsah
Probiotická vločková snídaně se semínky a ovocem Foto: Petra Novotná

Recepty pro ženy podle pravidel kuchyně tradiční čínské medicíny

Co se mění v životě ženy vstupem do druhé poloviny života? Mimo jiné jídelníček. Dnešní pokrmy pocházejí z knihy Ivany Stenzlové Šance pro ženu 40+. Autorka nabízí recepty připravené podle pravidel kuchyně tradiční čínské medicíny, dle kterých každá potravina náleží k některému z pěti elementů. Tedy k ohni, dřevu, kovu, zemi či vodě. V jídle pak nesmí chybět zástupce žádného z těchto prvků.

Probiotická vločková snídaně se semínky a ovocem Foto: Petra Novotná
Recepty pro ženy podle pravidel kuchyně tradiční čínské medicíny

Probiotická vločková snídaně se semínky a ovocem


Oheň
  • 2 lžíce najemno nasekané hořké čokolády
Země
  • 1 hrst ovoce podle sezony (celoročně se hodí banány a jablka)
  • 2 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1/2 lžičky cejlonské skořice
Kov
  • 4 lžíce ovesných vloček
Voda
  • špetka soli
Dřevo
  • 500 ml (domácího) kefíru

POSTUP:

  • Do mísy nasypte vločky, semínka, nasekanou čokoládu.
  • Přidejte ovoce nakrájené na malé kousky, špetku soli a skořici.
  • Zalijte dostatečně kefírem a dobře promíchejte. Získáte hustší kašovitou hmotu, kterou v míse zakryjete víčkem a dáte přes noc uležet do ledničky. Ještě lépe na 24 hodin.
  • Druhý den ráno mísu vyndejte z ledničky a směs před podáváním nechte chvíli stát při pokojové teplotě.

Výjimečný bramborovo-vaječný salát

Foto: Petra Novotná

Oheň
  •  na špičku nože kurkumy
Země
  • 2 hrsti kvalitních malých brambor
  • 4 domácí nebo bio vejce
  • 1 hrst polníčku
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
Kov
  •  barevný pepř z mlýnku
  • 4 ředkvičky
Voda
  •  nerafinovaná sůl
Dřevo
  •  1/2 citronu

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo, brambory ve slupce. Uvařené brambory nechte vychladnout a uskladněte v ledničce.
  • Druhý den brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a smíchejte s plátky ředkviček a polníčkem.
  • Z olivového oleje, kurkumy, soli, citronové šťávy a barevného pepře ušlehejte metličkou marinádu.
  • Vlijte ji do brambor se zeleninou a jemně promíchejte.
  • Salát na závěr ozdobte vejcem nakrájeným na čtvrtky nebo plátky.

Tip: Jestli máte doma dýňový olej, salát jím pokapejte.

Cuketová polévka s meduňkou

Foto: Petra Novotná

Oheň
  •  1/2 lžičky kurkumy
  • 1 hrst lístků meduňky
Země
  • 3 větší cukety
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 lžíce přepuštěného másla
Kov
  •  barevný pepř z mlýnku
  • 2 plátky zázvoru
Voda
  •  2 kostky bio zeleninového bujonu
  • nerafinovaná sůl
  • 2,5 l vody
Dřevo
  •  1/2 citronu

POSTUP:

  • Omytou cuketu a okurku nakrájejte na větší kusy.
  • V zahřátém hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a zeleninu na něm orestujte.
  • Přimíchejte plátky zázvoru.
  • Zalijte vodou a rozdrobte obě kostky bio bujonu.
  • Zakápněte šťávou z citronu, zakryjte pokličkou a nechte jemně probublávat asi 20 minut.
  • Na závěr přidejte najemno nasekané lístky meduňky a 3 minuty nechte ještě polévku táhnout.
  • Ochuťte kurkumou.
  • Zeleninu rozmixujte a polévku dochuťte přepuštěným máslem, pepřem a solí.

Letní salát z okurky a melounu s mátovým přelivem

Foto: Petra Novotná

Oheň
  • 1 hrstka mátových lístků
  • 1 hrst rukoly (nebo pampeliškových listů)
Země
  •  1 salátová okurka
  • 1/4 malého vodního melounu
  • 4 lžíce slunečnicových semínek (přes noc namočených ve vodě se špetkou soli)
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Kov
  •  barevný pepř z mlýnku
Voda
  •  nerafinovaná sůl
Dřevo
  • 1/2 citronu
  • 1 hrst keříkových rajčátek

POSTUP: 

  • Okurky a meloun nakrájejte na kostky.
  • Keříčková rajčátka přepulte.
  • Mátové listy nasekejte na proužky.
  • Do salátové mísy nasypte rukolu a nakrájenou zeleninu s mátou.
  • Ze slunečnicových semínek slijte vodu a v sítku je properte pod tekoucí vodou.
  • Poté je zamíchejte do salátu.
  • Dresink: Metličkou rozšlehejte olivový olej s medem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát dresinkem přelijte a dobře promíchejte.

Bylinková cuketa s cherry rajčátky a fetou

Foto: Petra Novotná

Oheň
  •  1 hrst čerstvých bylinek (tymián, bazalka, oregano, majoránka)
Země
  •  4 menší cukety
  •  4 lžíce extra panenského olivového oleje
Kov
  •  barevný pepř z mlýnku
  • 2 lžičky sušené bazalky
  • 2 lžičky sušeného oregana
Voda
  •  nerafinovaná sůl
  • 1 hrst černých oliv bez pecek
Dřevo
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • 200 g fety, 1/2 citronu

POSTUP: 

  • Omyté cukety nakrájejte na půlkolečka, rajčátka přepulte.
  • V pánvi na rozehřátém olivovém oleji restujte krátce (5 minut) cuketu.
  • Přidejte sušenou bazalku a oregano.
  • Osolte a přimíchejte šťávu z citronu.
  • Přihoďte rajčátka a nadrobte fetu.
  • Vmíchejte nasekané čerstvé bylinky.
  • Zakápněte olivovým olejem a teplé podávejte.

Čokoládová zmrzlina s mátou

Foto: Petra Novotná

Oheň
  • 1 plná lžíce nepraženého raw kakaa
  • 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády
  • 1 hrst máty
  • 2 lžíce tuzemáku
Země
  •  2 banány
Kov
  •  špetka kardamomu
Voda
  •  špetka soli
Dřevo
  •  1/2 citronu

POSTUP:

  • Oloupané banány nakrájejte na 1 cm silná kolečka a uložte do mrazáku.
  • Zmrazené kousky banánů rozmixujte, přidejte raw kakao a čerstvou mátu.
  • Pak přidejte špetku soli, trochu citronové šťávy a kardamomu.
  • Přilijte ještě tuzemák a rozmixujte na hladký a hutný krém.
  • Zmrzlinu podávejte s nasekanou čokoládou a lístky máty.
  • Zbylou uložte do mrazáku.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků