Článek
Probiotická vločková snídaně se semínky a ovocem
Oheň
- 2 lžíce najemno nasekané hořké čokolády
 
Země
- 1 hrst ovoce podle sezony (celoročně se hodí banány a jablka)
 - 2 lžíce chia semínek
 - 3 lžíce slunečnicových semínek
 - 1 lžíce dýňových semínek
 - 1/2 lžičky cejlonské skořice
 
Kov
- 4 lžíce ovesných vloček
 
Voda
- špetka soli
 
Dřevo
- 500 ml (domácího) kefíru
 
POSTUP:
- Do mísy nasypte vločky, semínka, nasekanou čokoládu.
 - Přidejte ovoce nakrájené na malé kousky, špetku soli a skořici.
 - Zalijte dostatečně kefírem a dobře promíchejte. Získáte hustší kašovitou hmotu, kterou v míse zakryjete víčkem a dáte přes noc uležet do ledničky. Ještě lépe na 24 hodin.
 - Druhý den ráno mísu vyndejte z ledničky a směs před podáváním nechte chvíli stát při pokojové teplotě.
 
Výjimečný bramborovo-vaječný salát

Oheň
- na špičku nože kurkumy
 
Země
- 2 hrsti kvalitních malých brambor
 - 4 domácí nebo bio vejce
 - 1 hrst polníčku
 - 5 lžic extra panenského olivového oleje
 
Kov
- barevný pepř z mlýnku
 - 4 ředkvičky
 
Voda
- nerafinovaná sůl
 
Dřevo
- 1/2 citronu
 
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, brambory ve slupce. Uvařené brambory nechte vychladnout a uskladněte v ledničce.
 - Druhý den brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a smíchejte s plátky ředkviček a polníčkem.
 - Z olivového oleje, kurkumy, soli, citronové šťávy a barevného pepře ušlehejte metličkou marinádu.
 - Vlijte ji do brambor se zeleninou a jemně promíchejte.
 - Salát na závěr ozdobte vejcem nakrájeným na čtvrtky nebo plátky.
 
Tip: Jestli máte doma dýňový olej, salát jím pokapejte.
Cuketová polévka s meduňkou

Oheň
- 1/2 lžičky kurkumy
 - 1 hrst lístků meduňky
 
Země
- 3 větší cukety
 - 1 větší salátová okurka
 - 3 lžíce přepuštěného másla
 
Kov
- barevný pepř z mlýnku
 - 2 plátky zázvoru
 
Voda
- 2 kostky bio zeleninového bujonu
 - nerafinovaná sůl
 - 2,5 l vody
 
Dřevo
- 1/2 citronu
 
POSTUP:
- Omytou cuketu a okurku nakrájejte na větší kusy.
 - V zahřátém hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a zeleninu na něm orestujte.
 - Přimíchejte plátky zázvoru.
 - Zalijte vodou a rozdrobte obě kostky bio bujonu.
 - Zakápněte šťávou z citronu, zakryjte pokličkou a nechte jemně probublávat asi 20 minut.
 - Na závěr přidejte najemno nasekané lístky meduňky a 3 minuty nechte ještě polévku táhnout.
 - Ochuťte kurkumou.
 - Zeleninu rozmixujte a polévku dochuťte přepuštěným máslem, pepřem a solí.
 
Letní salát z okurky a melounu s mátovým přelivem

Oheň
- 1 hrstka mátových lístků
 - 1 hrst rukoly (nebo pampeliškových listů)
 
Země
- 1 salátová okurka
 - 1/4 malého vodního melounu
 - 4 lžíce slunečnicových semínek (přes noc namočených ve vodě se špetkou soli)
 - 1 lžíce medu
 - 3 lžíce extra panenského olivového oleje
 
Kov
- barevný pepř z mlýnku
 
Voda
- nerafinovaná sůl
 
Dřevo
- 1/2 citronu
 - 1 hrst keříkových rajčátek
 
POSTUP:
- Okurky a meloun nakrájejte na kostky.
 - Keříčková rajčátka přepulte.
 - Mátové listy nasekejte na proužky.
 - Do salátové mísy nasypte rukolu a nakrájenou zeleninu s mátou.
 - Ze slunečnicových semínek slijte vodu a v sítku je properte pod tekoucí vodou.
 - Poté je zamíchejte do salátu.
 - Dresink: Metličkou rozšlehejte olivový olej s medem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát dresinkem přelijte a dobře promíchejte.
 
Bylinková cuketa s cherry rajčátky a fetou

Oheň
- 1 hrst čerstvých bylinek (tymián, bazalka, oregano, majoránka)
 
Země
- 4 menší cukety
 - 4 lžíce extra panenského olivového oleje
 
Kov
- barevný pepř z mlýnku
 - 2 lžičky sušené bazalky
 - 2 lžičky sušeného oregana
 
Voda
- nerafinovaná sůl
 - 1 hrst černých oliv bez pecek
 
Dřevo
- 2 hrsti cherry rajčátek
 - 200 g fety, 1/2 citronu
 
POSTUP:
- Omyté cukety nakrájejte na půlkolečka, rajčátka přepulte.
 - V pánvi na rozehřátém olivovém oleji restujte krátce (5 minut) cuketu.
 - Přidejte sušenou bazalku a oregano.
 - Osolte a přimíchejte šťávu z citronu.
 - Přihoďte rajčátka a nadrobte fetu.
 - Vmíchejte nasekané čerstvé bylinky.
 - Zakápněte olivovým olejem a teplé podávejte.
 
Čokoládová zmrzlina s mátou

Oheň
- 1 plná lžíce nepraženého raw kakaa
 - 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády
 - 1 hrst máty
 - 2 lžíce tuzemáku
 
Země
- 2 banány
 
Kov
- špetka kardamomu
 
Voda
- špetka soli
 
Dřevo
- 1/2 citronu
 
POSTUP:
- Oloupané banány nakrájejte na 1 cm silná kolečka a uložte do mrazáku.
 - Zmrazené kousky banánů rozmixujte, přidejte raw kakao a čerstvou mátu.
 - Pak přidejte špetku soli, trochu citronové šťávy a kardamomu.
 - Přilijte ještě tuzemák a rozmixujte na hladký a hutný krém.
 - Zmrzlinu podávejte s nasekanou čokoládou a lístky máty.
 - Zbylou uložte do mrazáku.
 
Může se vám hodit na Zboží.cz:






