Hlavní obsah

Půst může organismu prospět, ale je důležité vybrat správný způsob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času do svého jídelníčku zařadit půst může být velmi zdravé. Odlehčíte tím nejen svému trávení, ale i mysli. Je však důležité neplést si půst s hladovkou.

Foto: Profimedia.cz

Přerušovaný půst omezuje čas, během kterého můžete jíst

Článek

Pokud přemýšlíte o tom, že se začnete postit, pak byste tak neměli dělat kvůli hubnutí. Občasný půst je prospěšný především, pokud má odlečit nadměrnému a častému jedení, které zatěžuje trávicí orgány. Není to tedy o hladovce a rychlém shazování kilogramů.

„Postění může být účinnou prevencí nemocí spojovaných s inzulinovou rezistencí, jako jsou nadváha a obezita, cukrovka II. typu, choroby srdce a cév či dokonce Alzheimerova choroba. Prospívat může i po stránce psychické, protože člověk přestane být otrokem jídla a přestane trpět výkyvy hladu. Půst ale nelze vnímat jako hlavní prostředek k hubnutí,“ vysvětluje Věra Burešová, výživová poradkyně center pro výživu Naturhouse.

Postních doporučení existuje několik variant

Než se začnete postit je zapotřebí, abyste důkladně zvážili tu nejoptimálnější variantu půstu vhodnou právě pro vás. „Z pohledu výživové poradkyně doporučuji celoživotní kvalitní a zdravé stravování a v případě půstu jsem spíše pro méně razantní, ale reálně zvládnutelná pravidla. Během půstu by se člověk neměl stresovat hladem, protože to nebude mít pozitivní dopad na jeho fyzické ani duševní zdraví,“ tvrdí Věra Burešová.

Půst může vypadat klidně i tak, že omezíte konzumaci masa a naopak zařadíte větší porce zeleniny ke každému jídlu. Zdraví prospěšné je rozhodně vyloučení všech polotovarů, a tím i aditiv.

Značně omezit nebo ještě lépe zcela vynechat byste měli alkohol, a to bez ohledu na to, zdali zrovna probíhá suchý únor.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Pokud byste chtěli zkusit přísnější variantu půstu, krátkodobě můžete být na rýži se zeleninou či pouze na čerstvě připravovaných zeleninových šťávách a neslazených čajích.

Další formou půstu může být tzv. přerušovaný půst, během kterého svůj příjem stravy soustředíte do časového rozmezí 4 až 12 hodin, tzv. leangains.

„Je dokázáno, že při přerušovaném hladovění tělo funguje protizánětlivě, takže v době, kdy nastává autofagie (sebepojídání), si tělo najde slabé buňky a samo je zabije, aby se reprodukovaly nové a zdravé, zatímco za normálních okolností tělo čeká, až slabé buňky samy zahynou,“ upozorňuje výživová expertka Gabriela Peacock.

Odborníci nicméně lidem kladou na srdce, že tento způsob stravování je bezpečný jen pro zdravé jedince. Pokud máte nějaké zdravotní omezení, vždy se nejprve poraďte se svým lékařem.

Jak dlouho před spaním přestat jíst a proč

Zdraví

Další možností je tzv. alternate-day fasting, tedy střídání dne s úplným (−100 %), nebo podstatným (−75 %) snížením příjmu energie spolu s dnem příjmu stravy dle chuti. Podle odborníků se ale již v tento okamžik jedná o velký extrém, který rozhodně není doporučován úplným začátečníkům.

Existuje hned několik různých verzí této metody. Některá z nich během půstu povoluje konzumaci zhruba 500 kalorií, jiné nic, což se už ale mnohým odborníkům jeví jako příliš extrémní a rozhodně není tento způsob doporučován u začátečníků.

Alternativou je půst, při kterém máte dva dny úplného půstu či podstatného snížení příjmu energie (zhruba −75 %) následované pěti dny příjmu stravy.

„Mějte ale vždy na paměti, že pro mnoho lidí není příjemné chodit spát několikrát v týdnu s prázdným žaludkem. Často se stává, že ani spánek pak není příliš kvalitní. Je proto skutečně na zvážení, zda všechny zdravotní přínosy kvůli hladovění nebudou negativně vyváženy nově vzniklými potížemi,” upozorňuje fitness expert Martin Berkhan.

Nejnovější wellness trend ze Silicon Valley na snížení stresu a restart mozku

Zdraví

Za formu půstu lze považovat i tzv. dietu válečníků, při které fitness expert Ori Hofmekler doporučuje denně sníst malé množství syrového ovoce a zeleniny a večer si dopřát jedno velké jídlo. V podstatě se tak postíte během celého dne a večer hodujete, a to po dobu max. 4 hodin. Večeře se přitom mají nést v duchu paleo diety, kdy jsou konzumovány celé, a tedy nezpracované potraviny.

Neexistuje jediný správný režim pro všechny

I přes mnoho detailních návodů, jak se postit, co přesně jíst a co je zakázáno, neexistuje jediný správný režim půstu. „Je potřeba vždy vycházet z potřeb vlastního těla a nesnažit se držet půst či dokonce hladovět za každou cenu. Chcete-li dosáhnout zdravého a štíhlého těla, sestavte si jídelníček ze skutečných potravin. Dbejte na jejich kvalitu a čerstvost. Tento druh potravin vám dodá dostatečné množství živin a energie a nebudete tak mít potřebu se jimi ani přejídat,“ doporučuje Věra Burešová.

„A pokud se chcete přece jen postit, pak nechte své tělo, aby samo rozhodlo, jestli potřebuje ke svému fungování tři či třeba pouze dvě jídla denně a jestli mu prospěje, když nějaké jídlo občas vynechá,” dodává.

Popeleční středa je začátkem křesťanského čtyřicetidenního půstu

Velikonoce

Reklama

Výběr článků

Načítám