Hlavní obsah

Při dietě neplatí: čím tmavší pečivo, tím zdravější

Novinky, Karolina Zarzycká

Během hubnutí, ale zároveň v rámci racionálního stravování je třeba ve stravě upřednostňovat komplexní sacharidy s vyšším obsahem vlákniny. Mezi takové potraviny patří neloupaná rýže, celozrnné cereálie a cereální pečivo a chléb. Zároveň je třeba dávat si pozor na mýtus, že čím je rohlík či houska tmavší, tím jsou i zdravější.

Foto: Profimedia.cz

Některé podezřele tmavé pečivo může být dobarvováno.

Článek

Mnoho spotřebitelů se domnívá, že je nejlepší kupovat co nejtmavší pečivo. "Bohužel jde často o laciný trik výrobců, kteří jej dobarvují karamelem nebo jiným potravinářským barvivem. Dobarvené jsou například podezřele tmavé a lehké nadýchané housky,“ vysvětlila Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Co je tedy celozrnné pečivo

Za celozrnné označujeme pečivo, u něhož je obsah vlákniny na 100 gramů hmotnosti čtyři gramy a více. Na balených výrobcích je vhodné číst obaly, na nebalených můžeme posoudit kvalitu pečiva podle struktury.

Okem vidíme drobné kousky, zrníčka, semínka a o něco tmavější barvu. Neplatí však úměra, že čím tmavší pečivo, tím je v něm více vlákniny. Celozrnné pečivo je také o něco těžší a hutnější oproti nadýchanému bílému pečivu.

Většina druhů zdravého pečiva je vyrobena ze směsí obsahujících kromě klasicky používané pšeničné mouky zejména mouku žitnou, špaldovou nebo grahamovou. Dalšími složkami s vysokým podílem vlákniny bývají lámanka, otruby, vločky, slunečnicová, lněná a sezamová semínka, graham a šrot. Existují však i pečiva jednodruhová, jako je žitný chléb, vyrobený pouze ze žitné mouky.

Kromě minerálních a esenciálních látek je celozrnné pečivo doporučovano kvůli vysokému obsahu vlákniny, jež bývá například v trvanlivých lisovaných chlebech, které se prodávají se ve vakuových baleních.

Foto: Milan Malíček, Právo

"Vláknina přispívá k dobrému trávení a snižuje glykemický index, proto zlepšuje a prodlužuje pocit zasycení. Pro redukční dietu je tedy velmi důležitá," říká terapeutka Gabriela Knosová.

Bílé pečivo má obsah energie podobný jako tmavé, ale jde o prázdné kalorie bez obsahu minerálních látek. Výživově je proto cereální pečivo mnohem hodnotnější a pro zdraví prospěšnější. A při dietě potřebujeme do těla biologicky hodnotné látky dvojnásob, aby tělo netrpělo sníženým příjmem energie.

Reklama

Související články

Nadváhu lze zjistit změřením obvodu pasu

Jak zjistit, zda má člověk váhu, jakou má mít, nebo už má nadváhu? Rychlých pomůcek je hodně. Například podle Brocova vzorce by měl člověk vážit tolik...

Výběr článků

Načítám