Hlavní obsah

Po mrtvici je lepší začít rehabilitovat až 2-3 měsíce po atace, tvrdí studie

Novinky, das

Po prodělání mrtvice je důležitá nejen okamžitá léčba, ale také následná rehabilitace. Zatímco v současné době se začíná s rehabilitací do několika dní či týdnů, nejnovější vědecká studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences ukázala, že nejlépe se nemocní zotavují v okamžiku, kdy s intenzivní rehabilitací začnou až 2-3 měsíce po atace.

Foto: Profimedia.cz

S intenzivnější motorickou rehabilitací by se mělo začínat 60-90 dní po atace.

Článek

Vědci z Georgetown University Medical Center pracovali se 72 dobrovolníky, kteří utrpěli mozkovou mrtvici. Každému z nich poskytli 20 hodin intenzivní terapie pro zlepšení pohybu rukou a paží, a to 30, 60 nebo 90 dní po prodělané mrtvici.

Nejlepších výsledků přitom dosahovali ti, kteří s rehabilitací začali 2-3 měsíce po cévní mozkové příhodě. Pokud začali až šest měsíců po mrtvici, nemělo to už vůbec žádný efekt.

„Je dobře známo, že mladý vyvíjející se mozek vykazuje ve srovnání s jinými obdobími života velkou plasticitu. Výsledky našeho výzkumu ukazují, že u nemocných s cévní mozkovou příhodou může existovat podobné období zvýšené plasticity v určitém čase po mrtvici,” vysvětluje pro Daily Mail spoluautorka výzkumu Elissa Newportová.

Fibrilace síní může až za pětinu všech mozkových mrtvic

Zdraví

S intenzivnější motorickou rehabilitací by se tak podle Newportové mělo začínat 60-90 dní po atace.

„Náš výzkum zároveň ukázal, že nemocní jsou schopni mnohem intenzivnějšího motorického tréninku, než jaký je tradičně poskytován, a to zejména tehdy, když si nemocní mohou sami vybrat, jaké cviky budou při tréninku procvičovat,” dodává lékařka Dorothy F. Edwardsová z University of Wisconsin-Madison.

Vědci nyní věří, že tato studie nastaví časové období, ve kterém se lékaři zaměří na kombinovanou terapii stimulace mozku a podávání léků, jež podpoří funkci zdravé části mozku a zároveň pomůže obnovit funkce poškozeného mozku či alespoň podpoří převzetí jeho funkcí zdravou částí mozku.

Ve dvaceti letech ji postihla mozková příhoda, dodnes se pere s následky

Žena

Příznaky, které vás včas upozorní, že se jedná o mozkovou mrtvici

Při přechodném ischemickém záchvatu (TIA) dochází dočasně k nedostatečnému průtoku krve do mozku, což způsobuje chvilkové závratě, zmatenost, brnění a necitlivost v pažích. Vždy je v tomto případě dobré zavolat linku 155 či linku 112.

Mezi další nejčastější příznaky mrtvičky patří: 

  • změny vidění
  • dysfázie (potíže s mluvením)
  • zmatek
  • problémy s rovnováhou
  • mravenčení
  • změněná úroveň vědomí
  • závrať
  • omdlévání
  • neobvyklý pocit chuti
  • abnormální čich
  • slabost nebo necitlivost pouze na jedné straně těla nebo obličeje, daná umístěním krevní sraženiny v mozku

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Jak obezita poškozuje krevní cévy

Obezita není jen estetický problém. Jedná se o metabolické onemocnění, které způsobuje mnoho dalších chorob včetně onemocnění srdce a cév. Vědci na základě...

Rozpoznejte včas riziko mozkové mrtvice

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak urychluje vývoj aterosklerózy v tepnách. A takto poškozené tepny mohou, především v důsledku neléčeného nebo špatně...

Výběr článků

Načítám