Hlavní obsah

Jak obezita poškozuje krevní cévy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita není jen estetický problém. Jedná se o metabolické onemocnění, které způsobuje mnoho dalších chorob včetně onemocnění srdce a cév. Vědci na základě svého nejnovějšího výzkumu zveřejněného v časopise Science Translational Medicine nyní vysvětlují, jak nadměrné kilogramy poškozují cévy.

Foto: Profimedia.cz

Přestože je vědecky prokázáno, že až ze 40 % může být obezita podmíněna genetickými předpoklady, neznamená to, že by se na to lidé měli vymlouvat.

Článek

Lidé s těžkou nadváhou vylučují ze své tukové tkáně molekuly proteinu zvaného WNT5A, které vyvolávají vnitřní stres, jenž je spjat s hromaděním minerálních usazenin.

V průběhu času se tyto usazeniny mohou lepit na plak (nahromaděnou tukovou hmotu a bílé krvinky na stěně tepny), což způsobuje další zúžení krevních cév, a následně i snížené zásobování kyslíkem životně důležitých orgánů. V důsledku toho může dojít k infarktu či cévní mozkové mrtvici.

Spojenci a nepřátelé našeho srdce

Zdraví

Vědci zanalyzovali více než tisíc lidí s aterosklerózou, tedy s onemocněním, ke kterému dochází v důsledku usazování tuku, cholesterolu, vápníku a dalších látek v cévách.

Zjištěná vysoká hodnota WNT5A přitom byla spjata s tvorbou tvrdého kalcifikovaného plaku u 68 ze 70 nemocných s onemocněním koronárních tepen.

Tato molekula proteinu přitom byla již dříve spojována s nadměrnou endoteliální funkcí (s funkcí cévní výstelky, jež zajišťuje kontrolovaný a výběrový transport látek přes cévní stěnu) a diabetem.

Počet provedených kliků dokáže u mužů odhalit riziko infarktu a dalších srdečních problémů

Zdraví

Na základě tohoto zjištění si nyní vědci slibují, že se jim podaří nalézt účinnou léčbu, která u obézních lidí zabrání vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Ateroskleróza

K ateroskleróze dochází v okamžiku, kdy se na stěnách tepen začne hromadit plak z tuku, cholesterolu, vápníku a dalších látek. V průběhu času mohou cévy začít tuhnout a zužovat se, což omezuje průtok krve tělem.

Navíc může dojít k prasknutí těchto plátů a k tvorbě krevní sraženiny, která může zcela zablokovat tok okysličené krve. Ateroskleróza často začíná v dětství a zhoršuje se s věkem.

Mezi rizikové faktory patří:

  • kouření
  • vysoký krevní tlak
  • zvýšené hladiny cholesterolu
  • nečinnost
  • obezita
  • cukrovka
  • špatná výživa
  • nadměrná konzumace alkoholu

To vše může poškodit tenkou vrstvu cévního endotelu, jež udržuje vnitřek tepen hladký. Po jejím poškození se ve stěně tepny začne hromadit „špatný” cholesterol, na což tělo zareaguje tím, že vyšle do cévy imunitní buňky, aby cholesterol odstranily. Ten se pak může zaseknout v místě poškození, což způsobí, že se zde začne hromadit plak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám