Hlavní obsah
Bílé, většinou pšeničné pečivo obsahuje více cukru a méně vlákniny. Ilustrační foto Foto: Milan Malíček, Právo

Pečivo může být součástí zdravého životního stylu i redukčního jídelníčku

Pečivo je pro mnoho lidí nedílnou součástí jídelníčku. Obvykle jej konzumujeme k snídani, a to v mnoha různých obměnách, ať už na sladko, nebo na slano. Je ale jeho konzumace vhodná při přechodu na zdravý životní styl nebo při redukčním jídelníčku?

Bílé, většinou pšeničné pečivo obsahuje více cukru a méně vlákniny. Ilustrační foto Foto: Milan Malíček, Právo
Pečivo může být součástí zdravého životního stylu i redukčního jídelníčku

„Pečivo můžeme ze svého jídelníčku úplně vypustit a sacharidy získávat jen z ovoce a zeleniny,” říká Radek Pajič, výživový specialista a osobní trenér z Bomton Power Concept. „Nemusíme se rozhodně strachovat, že bílý rohlík ničím nenahradíme, naopak. Pečivo z bílé mouky by mělo být vyřazeno jako první. Tělu nedodává žádné živiny, vitamíny, minerály ani stopové prvky,” dodává.

Pšenici ano, nebo ne?

V poslední době se velmi rozmáhá bezlepková dieta. A to nejen pro ty, kteří trpí lepkovou intolerancí, ale drží ji i obyčejní lidé, kteří problém s trávením lepku nemají. Jenomže podle odborníků není problém v lepku samotném, jakož spíše v množství, které průměrný Čech za den zkonzumuje.

„Nesouhlasím s tím, že je lepek špatný. Průměrný Čech jí ale lepek ve většině jídel za den. To pak tělo velmi zatěžuje a může časem docházet k nerovnováze ve střevech,” říká výživový specialista Martin Škába.

Podle něj může být pečivo přirozenou a zdravou součástí vyváženého jídelníčku. Pokud člověk konzumuje pět jídel denně, pak je pro něj vhodné v jednom z nich, tedy jednou denně, konzumovat lepek v podobě celozrnného žitného kváskového chleba.

„Takový chléb považuji za superpotravinu. Češi konzumují málo fermentovaných potravin a tento druh lepku dodá tělu tolik potřebné probiotické bakterie. Takový druh pečiva bych doporučil i u redukčních jídelníčků,” uzavírá Škába.

Podle primářky Moniky Golkové z kliniky A2C stačí zhruba 2 x 50 g celozrnného pečiva denně. „Pečivo vybírejte celozrnné, tmavé. Obsahuje takzvané pomalé sacharidy a z těch má naše tělo energii po delší dobu. Bílé, většinou pšeničné pečivo má vyšší glykemický index – obsahuje více cukru a méně vlákniny. Proto nás zasytí na kratší dobu a rychleji dostaneme zase hlad,” vysvětluje.

Sacharidy a redukce hmotnosti

Osvědčenou taktikou, dodržovanou především v redukčních jídelníčcích, je, že většina sacharidů se přijímá ráno a v dopoledních hodinách. Odpoledne a večer se pak volí sacharidy v podobě zeleniny.

Pokud se člověk rozhodne ze své stravy pečivo, ať už z jakéhokoliv důvodu, vyloučit, je potřeba přemýšlet nad tím, čím nahradit vlákninu, obsaženou v celozrnných výrobcích. Vláknina je obsažena v luštěninách, ovoci, zelenině, sóje, rýži, pohance, kukuřici apod.

Pokud člověka trápí zdravotní problémy, které by mohly být způsobeny intolerancí na nějakou ze složek potravy, primářka Golková doporučuje ALCAT test. „Výsledkem tohoto vyšetření z krve je přesný seznam potravin, které jsou pro tělo vhodné a které je naopak nutno vyloučit.” V rámci testování se ověří intolerance na více než 300 druhů potravin.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků