Hlavní obsah

Dopékané pečivo vyšlo z testu lépe než čerstvé

Novinky, mak
Praha

Dopékané pečivo nedopadlo při testech vůbec špatně a podle chemiků vydrží dokonce déle než to konvenční, čerstvé. Zkoušky se týkaly pěti druhů běžného pšeničného pečiva, které otestovala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. V časovém rozpětí od 2 do 55 hodin se zkoumaly jeho kvalitativní, senzorické a chuťové vlastnosti.

Dopékané pečivo vyšlo z testu lépe než čerstvéVideo: Novinky

 
Článek

„Během celého procesu stárnutí vykazovaly vzorky baget a kaiserek měkčí střídu, tedy vnitřek než zbytek pečiva typu rohlíky a housky. Bagety během celého procesu stárnutí projevovaly nejvyšší hodnoty penetrace, tedy měly nejměkčí střídu, která byla zejména v prvních hodinách velmi vláčná a jemná. Po přibližně 10 hodinách stárnutí došlo bez ohledu na druh testovaných vzorků k výraznému ztuhnutí střídy. Bagety a kaiserky měly také nejlepší hodnocení z hlediska vzhledu, vlastností kůrky, chuti a vůně,“ řekla Marcela Sluková z Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT Praha.

„Pokud lidé chtějí chleba či klasické rohlíky, hledají čerstvé pečivo, které odebíráme zejména od regionálních dodavatelů. Ti pravidelně zásobují naše prodejny dle poptávky minimálně třikrát denně. Z dopékaného sortimentu nabízíme bagety, ciabatty, chleby nebo sladké pečivo. Základním benefitem dopékaného sortimentu pro spotřebitele je široká nabídka po celý den,“ uvedl Milan Mrázek, Senior Category Manager úseku pečiva jednoho z největších obchodních řetězců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povinná legislativní úprava označovat na prodejně dopékané pečivo se podle Mrázka nijak negativně v prodejích neprojevila.

Pro testování bylo nakoupeno pečivo v běžném obchodě v brzkých ranních hodinách, tak jak by se k němu dostal průměrný spotřebitel. Posuzování se účastnilo sedm hodnotitelů z laboratoře senzorické analýzy Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT a Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT.

Výroba dopékaného pečiva

„Dopékané pečivo je vyráběno velmi podobným způsobem jako klasické konvenční pečivo. Pouze v určité fázi výroby je výrobek velmi rychle šokově zamražen, hygienicky zabalen a dopraven na prodejnu, kde je potom dokončena poslední fáze výroby pečiva. Výrobek je dopečen v pekařské peci přímo před zákazníkem,“ upřesnila manažerka kvality La Lorraine Jaroslava Nováková.

„Pečivo se může vyrábět v rámci celé Evropy. My jako výrobce ho však vyrábíme v Čechách v největším výrobním závodě ČR, který je v Kladně. Je to klasická pekárna, která má devět výrobních linek,“ dodala Nováková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám