Hlavní obsah

Kontaktní čočky nasazovala vlhkou rukou, na jedno oko následně oslepla

Novinky, Dana Sokolová

Když si čtyřiadvacetiletá Charlotte Clarksonová ze skotského Edinburghu nasazovala kontaktní čočky krátce poté, co si umyla ruce, které pořádně nevysušila, neměla vůbec ponětí, jaké chyby se dopouští a jak si v konečném důsledku tímto neuváženým krokem ublíží. Z rukou se jí do oka totiž dostal vodní parazit, kvůli kterému na oko následně oslepla.

Foto: Profimedia.cz

Při používání kontaktních čoček je zapotřebí dodržovat určité zásady.

Článek

Parazit zvaný acanthamoeba se běžně vyskytuje v půdě a v čisté vodě, včetně pitné vody z vodovodu. Když se tento parazit dostane do oka, nemusí se nic stát, pokud ovšem nenosíte kontaktní čočky, jak tomu bylo u Charlotte Clarksonové.

Jakmile se kapka vody s mikroskopickým parazitem zachytí mezi rohovkou a kontaktní čočkou, umožní to parazitovi se zavrtat do rohovky a způsobit tzv. akantamébovou keratitidu neboli zánět rohovky.

Napadené oko nejdříve svědí a rohovka zašedne. Postupně se objevuje na rohovce kruhovitý flíček – infiltrát – a oko začne bolet, být velmi citlivé na světlo a až u jedné čtvrtiny případů může dojít k úplnému oslepnutí.

V Česku tento problém ročně potká 1-2 lidi, ve Velké Británii kolem 50 a celosvětově až 3 miliony lidí. Podle výzkumu charitativní organizace Fight For Sight se tak z 95 % děje u nositelů kontaktních čoček.

Znepokojivé snímky ukazují, co může očím způsobit spánek s kontaktními čočkami

Zdraví

Největší riziko je přitom u lidí, kteří nosí kontaktní čočky pro opakované a prodloužené nošení, zatímco minimální riziko hrozí lidem nosícím jednodenní čočky. Nicméně nesmí je aplikovat vlhkou rukou, což se stalo u Clarksonové.

I z tohoto důvodu mnozí optici lidem nedoporučují, aby se s kontaktními čočkami sprchovali či plavali v bazénu. Stejně tak zakazují kontaktní čočky čistit ve vodě z vodovodu.

Bohužel lidé tato rizika stále podceňují. „Věděla jsem, že se s čočkami nesmím sprchovat či koupat, ale neměla jsem vůbec tušení, že tak obrovský problém může způsobit i opravdu minimální množství vody,” svěřila se Daily Mailu Clarksonová, jejíž oko bylo parazitem napadeno na letním táboře v Kanadě.

Po 28 letech našla ztracenou kontaktní čočku. Zaseklou pod očním víčkem

Zdraví

Že se něco děje, pocítila hned následující den po nasazení kontaktní čočky, kdy se probudila s tím, že měla pocit zrníčka písku v oku. Postupně oko bolelo víc a víc, zčervenalo a na víčku se jí objevila bulka podobná ječnému zrnu. Optik jí doporučil v domnění, že se jedná právě o ječné zrno, antibiotické kapky. Ty ale nezabíraly a bolest v oku se neustále zhoršovala.

Až oční lékař, který jí oko důkladně prohlédl, zjistil, že se jedná o zánět rohovky, nicméně jeho odhad byl, že za problémem stojí infekce způsobená virem oparu, a předepsal jí steroidní kapky, které ale také nepomohly. Následující měsíc tak strávila v zatemněné místnosti, protože pobyt na světle byl pro ni velmi bolestivou záležitostí.

Až lékař v nemocnici, kam se následně dostala, se jí zeptal, zda nenosí kontaktní čočky a nechal u ní udělat speciální vyšetření. To zprvu vyšlo negativně. Že se jedná o acanthamoebu, potvrdilo až další vyšetření lékařů ve Skotsku, a to až 4 měsíce poté. Bohužel pro Charlotte bylo již pozdě. Aby léčba zabrala a došlo k úplnému uzdravení oka, je nutné ji aplikovat do měsíce od napadení parazitem.

Jedinou nadějí pro Charlotte tak je v současné době transplantace rohovky, při které je poškozená rohovka nahrazena dárcovskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám