Hlavní obsah

Káva nalačno nemusí být dobrý nápad

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě ani nevysvitly první sluneční paprsky a vy se ještě se zalepenýma očima vydáváte do kuchyně, abyste si uvařili hrnek lahodné kávy? Pokud je vám tento scénář povědomý, pak pro vás možná nemáme dobrou zprávu. Někteří jedinci by totiž s pitím kávy měli počkat alespoň do snídaně.

Foto: Profimedia.cz

Káva po ránu může uškodit.

Článek

„V otázkách výživy nelze praktikovat univerzální klíč, který by seděl všem. Každý jedinec zná své tělo nejlépe. Tolerance ke kávě a všem ostatním nápojům je proto čistě individuální,“ říká registrovaná dietoložka Alissa Rumseyová pro HuffPost.

U kávy stejně jako u ostatních potravin proto platí, že je důležité sledovat, jak na tělo působí. Zatímco někteří s pitím kávy před snídaní nemají žádný problém, u jiných dochází k zažívacím problémům a zvýšené nervozitě.

Káva totiž stimuluje produkci kyselin v žaludku, což může u některých jedinců vyvolat dráždění či pálení žáhy. Pokud navíc dojde ke konzumaci nalačno, mohou být obtíže intenzivnější. Pokud je to i váš případ a nechcete se kávy vzdát, dietoložka Maya Fellerová doporučuje spárovat pití kávy s potravinami, které zklidňují překyselení žaludku.

Káva zdraví svědčí. Ale nic se nemá přehánět

Zdraví

„Mezi ně patří banány, ovesné vločky, vejce či celozrnné pečivo,“ říká. Při pití kávy si navíc dávejte pozor na kombinování s potravinami, které obsahují cukry a syntetické krémy, které u citlivých jedinců mohou vyvolat podráždění a reflux jícnu.

Káva také zvyšuje kontrakce svalů ve vašem tlustém střevě, a proto pomáhá některým lidem s vyprazdňováním. Ačkoliv to někteří považují za výhodu, pro jedince, kteří trpí gastrointestinálními stavy, jako je syndrom dráždivého tračníku nebo u pacientů náchylných k průjmům, by káva mohla tyto stavy ještě zhoršit.

Stimulační účinky kofeinu mohou také prohlubovat běžné příznaky úzkosti, jako je nervozita, neklid, potíže se spánkem i zrychlený srdeční rytmus. Je proto důležité znát svoji hranici příjmu kofeinu a zbytečně ji nepřekračovat.

Reklama

Související články

Pití kakaa zrychluje funkci mozku

Také jste jako malí milovali pití horkého kakaa? Pak máte dobrý důvod tento zvyk obnovit. Vědci totiž zjistili, že kvalitní kakao je bohaté na flavonoidy,...

Výběr článků

Načítám