Hlavní obsah

Pití kakaa zrychluje funkci mozku

Novinky, Linda Humlová

Také jste jako malí milovali pití horkého kakaa? Pak máte dobrý důvod tento zvyk obnovit. Vědci totiž zjistili, že kvalitní kakao je bohaté na flavonoidy, které jsou silnými antioxidanty, které zlepšují kognitivní funkce mozku neboli myšlenkové procesy mozku. Dopřejte si proto šálek tohoto lahodného horkého nápoje ještě dnes.

Foto: Profimedia.cz

Pití kakaa pozitivně ovlivňuje mozkovou činnost.

Článek

Vědci z Velké Británie a USA nedávno přišli s novou studií, která potvrzuje pozitivní vliv kakaa na lidský mozek. Výzkum probíhal na vzorku 19 dospělých mužů ve věku od 18 do 40 let.

„Ženy byly z výzkumu vyloučeny z důvodu, aby byl vzorek homogennější a minimalizovaly se dopady hormonálních výkyvů a vlivu menstruačního cyklu na cévy,“ vysvětluje důvody autorka studie Catarina Rendeirová pro Daily Mail.

Muži byli v rámci výzkumu podrobeni náročným kognitivním úlohám (se zaměřením na paměť, pozornost, představivost, orientaci v prostoru či myšlenkové pochody), během kterých první skupina popíjela kakao s vysokým obsahem flavonoidů a druhá průmyslově zpracované kakao s velmi nízkým obsahem flavonoidů. Nikdo z nich přitom netušil, jaké kakao konzumuje.

Brusinky jako zdroj antioxidantů a dalších látek, které pomáhají s infekcí

Zdraví

Výsledky prokázaly, že muži, kteří pili kakao s vysokým obsahem flavonoidů, vykazovali rychlejší reakce a docházelo u nich k většímu okysličení krve ve frontální kůře, což je oblast mozku, která hraje klíčovou roli v poznávání a rozhodování. Díky tomu byli schopni dokončit úkoly dříve než ti, kteří pili kakao s nízkým obsahem flavonoidů.

„Úrovně maximálního okysličení byly u kakaa s vysokým obsahem flavonoidů více než třikrát vyšší než u kakaa s nízkým obsahem flavonoidů a okysličovací reakce byla přibližně o minutu rychlejší,“ dodává Rendeirová.

Pozitivní účinky flavonoidů zaznamenala již studie z roku 1993, podle které tyto chemikálie pozitivně působí proti ischemickým chorobám srdečním, mezi které patří například akutní infarkt myokardu.

Flavonoidy jsou mimo kakaa obsažené také v čaji, červeném víně, borůvkách, jablcích, hruškách, třešních a v arašídech.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Snídaně proti stresu a úzkosti

Probouzíte se s tíhou na srdci a vstávání vám trvá celou věčnost? Pokud trpíte úzkostmi, zkuste s nimi bojovat pomocí zdravé a vyvážené stravy hned od rána....

Výběr článků

Načítám