Hlavní obsah

Jak se zbavit chrápání a zlepšit kvalitu spánku

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrápání partnera patří mezi běžné a často i velmi otravné důvody, kvůli kterým si neužíváte kvalitní spánek. Podle odborníků ale existují jednoduché cviky, které s tímto nešvarem pomohou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chrápání považuje leckdo za banalitu, ale ne vždy to tak bývá. Ve vážnějších případech totiž ničí nejen vztahy, ale i zdraví. Jak dokládají výsledky nedávné studie, chrápání trápí zhruba 40 procent mužské populace starší 30 let. Nad 65 let věku pak chrápou dvě třetiny mužů.

Nejde ale zdaleka jen o čistě mužský problém. Jak uvedl pro server Telegraph londýnský chirurg Mike Dilkes, chrápání trápí rovněž pětinu žen. Nejedná se tedy rozhodně o něco výjimečného.

Kvůli chrápajícímu otci připravila dcera pro cestující v letadle „balíčky záchrany“

Cestování

Jakkoli si člověk nemůže vybrat, zda začne chrápat, či nikoliv, rozhodně si ale podle Dilkese může v mnohých případech, které nevyžadují lékařský zákrok, vybrat, že s tímto zlozvykem skončí.

Jeho návod je poměrně jednoduchý - spočívá v krátkých cvicích zaměřených na jazyk a oblasti krku, které se podílejí na chrápání.

Samotné cvičení je rozděleno do tří opakování tří různých cviků, z nichž je každý zaměřen na konkrétní partii - jazyk, měkké patro a dolní část krku. Celé cvičení pak prý nezabere více jak pět minut.

Jazyk 

Cvik zaměřený na jazyk spočívá v tom, že si dotyčný zkouší „otočit“ jazyk dovnitř do pusy směrem k hornímu patru, co nejblíže k zadním horním zubům. V pozici je dobré vydržet několik vteřin.

Měkké patro 

K procvičení měkkého patra postačí další jednoduchý cvik - otevřít ústa dokořán, co nejvíce to jde. Pomáhat si přitom můžeme vyslovením písmene „aaaa“, podobně jako například při otevírání úst u lékaře. Nejlepší je vydržet alespoň 20 sekund.

Účinná řešení, která pomohou v boji s chrápáním

Zdraví

Dolní část krku 

Poslední, třetí, cvik je opět jednoduchý. Otevřete pusu, vyplázněte jazyk co nejdále to jde a po dobu nejméně 30 sekund vydávejte vysoký hlasitý zvuk.

Uvedené cviky mají za cíl jediné - posílit svalovou stabilitu uvedených partií, které postupně s přibývajícím věkem pomalu ochabují. Ve spánku se pak zcela uvolní, což má u mnohých za následek hlasité chrápání.

K ukončení chrápání a zlepšení spánku jako takového má pak lékař ještě jednu radu. „Řada lidí má sklony k chrápání i kvůli vlastním chybám, které dělají. Jde především o životní styl a obecné návyky. Pokud například někdo váží více a zhubne, přestane pít alkohol a začne cvičit, je vysoká pravděpodobnost, že se zbaví i nepříjemného chrápání. A pokud se k tomu přidá i pravidelné procvičování krčních partií a jazyka, bude to naprosto skvělé,“ dodal na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Časté ponocování zdraví příliš neprospívá

Lidé, kteří často ponocují a ráno se jim nechce vstávat, mají kromě vyššího rizika kardiovaskulárních chorob a cukrovky také větší pravděpodobnost předčasného...

Výběr článků

Načítám