Hlavní obsah

Stačí vám pouhé čtyři hodiny spánku? Možná jste nositeli vzácné genetické mutace

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je pro regeneraci těla i ducha více než potřebný. Zatímco ale někomu téměř nestačí ani doporučovaných osm hodin denně, najdou se i tací, kteří jsou přirozeně čilí po pouhých čtyřech hodinách. Jak je to možné? Vědci nedávno uveřejnili, co za tím nejspíš stojí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americký prezident Donald Trump, britský podnikatel a miliardář Richard Branson nebo německá kancléřka Angela Merkelová - ti a někteří další patří podle dostupných informací k „výjimečným” lidem, kterým pouhé čtyři hodiny spánku stačí k plnému zotavení a fungování do dalšího dne.

Vědci podle nejnovějšího zjištění tvrdí, že za tímto „fenoménem” stojí vzácná genová mutace, díky které více hodin spánku dotyční lidé jednoduše nepotřebují.

Ti, kteří si s sebou nesou mutaci genu ADRB1, podle výzkumu potřebují v průměru o (minimálně) dvě hodiny méně spánku než ostatní lidé. Jak tvrdí odborníci, tito jedinci jsou také mnohem optimističtější, lépe zvládají více věcí najednou a jsou celkově energetičtější. Proč se tak ale přesně děje, je stále záhadou.

„Je zvláštní, že toho o spánku víme tak málo. I navzdory tomu, že průměrný člověk prospí téměř třetinu života. Tento výzkum je v každém ohledu novou hranicí, která nám umožňuje rozeznávat složitost mozkových pochodů a typy neuronů, které přispívají ke spánku i bdění,” uvedl pro Independent Louis Ptacek, vedoucí studie a neurolog z Kalifornské univerzity v americké San Francisku.

„Do doby, než jsme identifikovali první gen vázaný na krátkodobý spánek, lidé o průběhu spánku na genetické úrovni příliš nepřemýšleli,” uvádí k výzkumu neurolog Ying-Hui Fu ze stejné univerzity.

„Spánek jako takový je navíc velmi obtížné studovat z hlediska genetiky, protože lidé své přirozené spánkové cykly narušují budíky, kávou nebo léky na spaní,” dodává. Právě kvůli uvedeným stimulantům je pak náročnější sledovat, kteří lidé potřebují méně spánku opravdu přirozeně a kteří do toho nějakým způsobem zasahují.

Podobná genová mutace 

Už v roce 2009 vědci zjistili, že lidé, kteří zdědili mutaci genu zvaného DEC2, spí v průměru 6,25 hodiny denně. Běžně braný průměr byl i tehdy osm hodin. Tehdy šlo o první důkaz toho, že krátká potřeba spánku může být v některých případech založena na genetice.

Jelikož je ale tato mutace velmi vzácná, nedávala vysvětlení nízké potřeby spánku smysl u všech lidí, kteří obecně spí méně. A právě proto došlo k dalším genetickým průzkumům, při kterých vědci narazili na novou mutaci genu, již zmíněného ADRB1.

„Většina lidí potřebuje osm hodin spánku, ale spí většinou méně. Pokud se ze zkoumání lidí, kteří tolik hodin nepotřebují, dozvíme něco podstatného o kvalitě spánku a jeho efektivním využití, pomůže to možná i ostatním k tomu lépe a efektivněji spát a žít delší a zdravější život,” popisuje doktor Fu.

Anketa

Kolik hodin spánku denně potřebujete, abyste se ráno cítili svěže?
Stačí, když spím 4 hodiny
23,4 %
Kolem šesti hodin minimálně
29,3 %
6-8 hodin
32,2 %
Víc jak osm hodin, a stejně je to někdy málo
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4178 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nedostatek spánku škodí víc, než tušíme

Problémy se spaním má celá třetina populace. Alespoň v určitém období svého života. Dobrý spánek je přitom klíčový pro regeneraci organismu i pro zdraví....

Kam nechodí spánek, tam chodí lékař

„Chodím spát po půlnoci a budík mi zvoní v šest. Někdy se probudím sám po čtyřech nebo pěti hodinách a už nezaberu. Přes den v práci bych si šlofíka dal, ale...

Co stojí za děsivými sny

Také se vám jednou za čas zdají sny, kdy se probouzíte celí zpocení a vystrašení a uklidní vás až uvědomění si, že to byl jen sen? Pak vězte, že v tom nejste...

Výběr článků

Načítám