Hlavní obsah

Jak se vypořádat s prokrastinací? Stačí zvládnout pravidlo tří minut

Každý z nás jednou za čas odloží nějakou povinnost či úkol na později a místo důležitých úkolů plní jen ty nedůležité. Problém nastává v okamžiku, kdy se tak děje dlouhodobě. V ten okamžik lze již hovořit o prokrastinaci, tedy o chorobném stavu, který se dost často odráží i na naší psychice. Jedná se totiž o velmi vyčerpávající a psychicky náročnou záležitost.

Foto: Profimedia.cz

Každý z nás jednou za čas odloží nějakou povinnost či úkol na později.

Článek

Podle psychologů lze přitom přestat otálet s neoblíbenými úkoly poměrně snadno. Stačí se naučit pravidlo tří minut.

Pravidlo tří minut

Jak pravidlo tří minut funguje? Je to jednoduché. Pokud máte nějakou práci, u které hrozí, že ji odložíte, zkuste ji dělat jen tři minuty.  Samozřejmě tu práci zřejmě nedokážete za tak krátkou dobu dodělat, ale o to nejde. Jde o to vytrhnout se z nastavení a tedy vyhýbání se řešení.

„Ze tří minut se rychle stane minut šest nebo devět a většinou, než se jedinec naděje, úkol zcela zvládne,” vysvětluje psycholožka Jennifer Wildová.

Zajímavé je, že u většiny lidí toto pravidlo zafunguje, i když si budou v podstatě od začátku uvědomovat, že se úkolu budou věnovat více než tři minuty. Jejich pozornost a schopnost soustředění tak dokáže probudit i pouhé nalhávání si, že vše zvládnou do tří minut.

Většina Čechů před sebou valí povinnosti, které nechtějí řešit

Vztahy a sex

„Prokrastinace je sama o sobě významným zdrojem stresu. Jakmile člověk tak nabude první pozitivní zkušenost s tříminutovým pravidlem, i ty nejnáročnější úkoly se tak záhy stanou dosažitelnějšími,” dodává pro deník The Guardian Wildová.

Dříve se v souvislosti s prokrastinací hovořilo o pravidlu pěti minut, nicméně nedávné testy ukázaly, že optimálnější jsou pouhé tři minuty.

Jedinci trvá v průměru tři minuty, než se zahloubá a je schopen se plně koncentrovat. Teprve při plném soustředění na konkrétní úkol dokáže podat maximální výkon a využít tak svůj potenciál. Zároveň však trvá opět přibližně tři minuty, než o soustředění nadobro přijdeme.

Prokrastinace, nebo lenost? Záleží, co člověk zažívá

Zdraví

Tři minuty je také ideální doba, po kterou byste se měli zdržet mluvení o lidech, kteří právě opustili vaši společnost. To pro případ, aby nezaslechli něco, co by neměli, a to jen proto, že se vrátili pro něco, co zapomněli.

Reklama

Výběr článků

Načítám