Hlavní obsah

Jak po ránu zvýšit svoji produktivitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správný začátek dne může udat směr, jakým se bude ubírat. I když se nepovažujete za ranní ptáče, existují způsoby, díky kterým vaše ráno získá řád a klidný charakter. Co doporučují experti na produktivitu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Sklenice studené vody

„Každé ráno začínám svůj den velkou sklenicí ledové vody. I když zní mnohem lákavěji začít den kávou, pravdou je, že naše tělo potřebuje po 7 až 9 hodinách spánku hydratovat. Ledová voda má současně pozitivní vliv na bdělost a pomáhá nastartovat metabolismus,“ říká trenérka time managementu Anna Dearmon Kornicková pro Huffington Post.

Pokud máte problém si tento návyk osvojit, připravte si k posteli plnou sklenici vody, kterou můžete využít během noci, ale i ráno ihned po probuzení.

2. Dechová cvičení

„Považuji se spíše za noční sovu a rána mi dávají pořádně zabrat. Již mnoho let mi ale pomáhá kombinace tří návyků: afirmace, meditace a psaní si deníku vděčnosti. Obvykle začínám den tím, že sama sebe ujistím, že jsem v klidu, a následně provozuji meditaci nebo dechové cvičení po dobu 10 minut. Pokud mi nezbývá mnoho času, stačí mi i jen minuta, přičemž praktikuji pravidlo 4-2-4, tedy nádech na 4 sekundy, držení dechu 2 sekundy a výdech 4 sekundy. Díky tomu se cítím více soustředěný a zrelaxovaný,“ říká trenér produktivity Samphy Y.

Šest chyb, které se odrážejí na vaší produktivitě

Zdraví

„Pomáhá mi vést si deník vděčnosti, díky kterému se uklidním a připravím se na nadcházející den. Následně zkontroluji svůj rozvrh a vytvořím si krátký seznam svých každodenních úkolů,“ říká konzultantka pro produktový Rashelle Isipová.

3. Zapisujte si své denní cíle

„První věc, kterou dělám hned po probuzení, je, že si napíšu do deníku své denní cíle. Pomáhá mi to v organizaci času. Večer si pak odškrtám všechno, co se mi povedlo splnit, díky čemuž se mi lépe spí, protože mám přesnou představu ohledně toho, jak se mi daří zvládat každodenní povinnosti,“ říká odbornice na produktivitu Lindsey Holmesová.

4. Čtení

Ačkoliv většina lidí upřednostňuje četbu večer před spaním, pravdou je, že i četba ráno po probuzení má mnoho výhod. Dokáže vás totiž báječně zbavit stresu a pomoci se soustředit.

„Stačí si přečíst jen několik stránek nebo třeba jednu kapitolu. Nejraději čtu klasickou literaturu. Minulý rok jsem například četla román Vojna a Mír, každý den jednu kapitolu. Za rok jsem ji tímto způsobem celou přečetla. Letos mám v plánu Shakespeara,” říká Laura Vanderkamová, odbornice na time management.

Reklama

Související články

Píšete rukou? Paměť vám poděkuje

Názor, že na první pohled staromódní psaní na papír podporuje schopnost se učit, potvrdili důmyslným pokusem japonští vědci vedení Kunjošim Sakajem z Tokijské...

Výběr článků

Načítám