Hlavní obsah

Kratší pracovní týden? Vyšší produktivita a lepší zdraví, ukázal experiment

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší experiment s čtyřdenním pracovním týdnem na světě má první hmatatelné závěry. Přes 2500 Islanďanů se zapojilo do programu, v jehož rámci pracovali 35 hodin týdně při zachování stejné mzdy. Výzkum ukázal zvýšení produktivity a zlepšení duševního i fyzického zdraví pracovníků. Lidé se do práce více těšili a připadali si v ní šťastnější.

Ilustrační foto

Článek

„Tato studie ukazuje, že dosud největší světový pokus s kratším pracovním týdnem ve veřejném sektoru byl podle všech měřítek ohromným úspěchem. Ukazuje se, že veřejný sektor je schopen posloužit jako průkopník kratších pracovních týdnů – a jiné vlády se z toho mohou poučit,” řekl k výsledkům experimentu ředitel výzkumu think tanku Autonomy Will Stronge.

Experiment, který se konal v letech 2015 až 2019, spustil magistrát hlavního města Reykjavík spolu s islandskou vládou.

Do pokusu bylo zahrnuto přes 2500 zaměstnanců veřejného sektoru, což představuje asi jedno procento celkové pracovní populace na Islandu.

Mezi účastníky byli jak státní zaměstnanci s tradiční pracovní dobou od devíti do pěti, tak i ti s nestandardními směnami. Spektrum profesí obsahovalo úředníky, učitele, zdravotníky i pracovníky v sociálních službách.

Prakticky u všech pozorovaných skupin se výrazně snížila úroveň stresu a syndromu vyhoření, a naopak zlepšil stav fyzického zdraví.

Většina z nich přešla z klasického 40hodinnového pracovního týdne na 35hodinový nebo 36hodinnový. Pracovní doba se jim sice snížila, mzda ale nikoli.

Španělsko zkusí proti covidu čtyřdenní pracovní týden

Zahraniční

Autoři výzkumu chtěli otestovat hypotézu, zda se lidem vlivem zkrácení pracovní doby zlepší kvalita života (wellbeing).

Islandští vědci jsou z výsledků nadšení

U lidí, kteří se do experimentu zapojili, se zlepšil stav duševního zdraví hned v několika ohledech, píší ve společné zprávě analytici britského think-tanku Autonomy a islandské Asociace pro udržitelnost a demokracii (Alda).

Tato studie ukazuje, že dosud největší světový pokus s kratším pracovním týdnem ve veřejném sektoru byl podle všech měřítek ohromným úspěchem
Will Stronge, ředitel výzkumu v think-tanku Autonomy

Prakticky u všech pozorovaných skupin se výrazně snížila úroveň stresu a syndromu vyhoření, a naopak zlepšil stav fyzického zdraví. Účastníci si také pochvalovali lepší rovnováhu mezi prací a životem a uvedli, že si v práci připadají šťastnější.

Vědci v průběhu experimentu samozřejmě pozorovali také kontrolní skupiny, které pokračovaly v 40týdenním pracovním týdnu. „Pracoviště s celým pracovním týdnem neukázala žádná zlepšení,” stojí ve zprávě.

Už v roce 1930 odhadoval anglický ekonom John Maynard Keynes, že díky hospodářskému růstu budou moci lidé ve vyspělých zemích za sto let pracovat jen patnáct hodin týdně

Z toho podle expertů plyne, že produktivita zaměstnanců a kvalita poskytování služeb se na většině pracovištích se zkrácenou pracovní dobou zlepšila nebo minimálně zůstala stejná.

Pandemii zaplatí hlavně bohatí a zavedeme kratší pracovní týden, slibuje voličům ČSSD

Volby

Poté, co úspěch experimentu vyšel najevo, vyjednaly islandské odborové organizace trvalé snížení pracovní doby pro desítky tisíc svých členů.

Zpráva odhaduje, že asi 86 procent islandské pracovní populace má teď kratší pracovní týden, nebo má ve smlouvě zahrnuto právo si pracovní týden zkrátit.

Dojde k revoluci práce?

Už v roce 1930 odhadoval anglický ekonom John Maynard Keynes, že díky hospodářskému růstu budou moci lidé ve vyspělých zemích za sto let pracovat jen patnáct hodin týdně.

Nizozemský historik a autor knihy Utopie pro realisty Rutger Bregman zase upozorňuje na pozitivní vliv kratšího pracovního týdne na boj s klimatickými změnami.

Španělsko zkusí proti covidu čtyřdenní pracovní týden

Zahraniční

„Když budeme konzumovat více svého blahobytu ve formě volného času, místo toho, abychom skupovali věci, které ani nepotřebujeme, tak to bude pro klima velmi prospěšné,” vysvětluje.

Islandský návod pro kratší pracovní týden by si podle analytika Gudmundura D. Haraldssona měl přečíst každý. „Nejenže ukazuje, že lze v moderní době pracovat méně, ale ukazuje také to, že progresivní změna je možná,” apeluje.

Anketa

Myslíte si, že byste při kratším pracovním týdnu udělali více práce?
Ano
85,9 %
Ne
14,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2257 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám