Hlavní obsah

I dobrá nálada je věc cviku

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud člověk setrvá delší dobu ve stresu a psychické nepohodě, riskuje celou řadu zdravotních potíží včetně snížení obranyschopnosti organismu. Je už ale dokázáno, že dobrou náladu lze do značné části navodit vlastními silami.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Rozhodně nám neprospěje, když se zaměříme na přemrštěné cíle, navíc v krátkém časovém úseku. Je třeba se naučit radovat i z částečných úspěchů a nepropadat skepsi. Užitečný je trénink v trpělivosti, špatná bývá snaha být za každou cenu stoprocentní.

Mnoho povzbuzujících pocitů bere za své věčným porovnáváním s někým jiným, podle našeho mínění úspěšnějším. Nezřídka to vede k závisti, která má za následek především narušení vlastní rovnováhy. Proto je nezbytné realisticky odhadnout své síly a netrápit se tím, že nejsou větší.

Ranní rozcvička - elán po celý den

Na uvolňování endorfinu, kterému se také říká hormon dobré nálady či štěstí, má vliv i strava. Škodlivá je nízká konzumace sacharidů obsažených v celozrnném pečivu, výrobcích z vloček a v bramborách. Poněkud problematické bývá vsadit na čokoládu, přestože také pomáhá. Obsahuje však nadbytek tuku a cukru. Náladu koriguje rovněž některé koření. Například všechny ostré druhy přinášejí značné psychické povzbuzení, stejně tak muškátový květ i oříšek, šafrán, skořice a hřebíček.

Méně populární už je zjištění, že chemické procesy vedoucí k pozitivnímu naladění nevznikají při nicnedělání v horizontální poloze, ale především při pohybu. Dokonce na něj časem vzniká jakási závislost - jediná zdravá, jakou známe. Krátká ranní rozcvička stojí sice zpočátku trochu přemáhání, je ale spolehlivým zdrojem elánu na celý den.

Reklama

Související články

Bez snídaně hrozí špatná nálada a nadváha

Pravidelným snídáníl lze riziko obezity snížit až třikrát. A hrozbu cukrovky nebo problémů s cholesterolem dvakrát. To je závěr výzkumu vědců z Harvardské...

Výběr článků

Načítám