Hlavní obsah

Gymnazistka Katka je od 11 let na vozíku, i přes zdravotní potíže žije velmi aktivně

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes devatenáctiletá Katka Sasáková z Liberce se narodila o měsíc dříve, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by měla mít nějaký zdravotní problém. Že není něco v pořádku, odhalili lékaři, až když jí byl rok a půl. Jak začínala chodit, hodně padala a způsobovala si nejrůznější zranění. Genetické testy tehdy odhalily Ehlersův-Danlosův syndrom - onemocnění pojivové tkáně způsobující volné klouby a vazy. Přesto všechno byla velmi živým a aktivním dítětem.

Foto: archív Katky Sasákové

Katka Sasáková

Článek

Katka od mala milovala pohyb a sport. Přestože měla neustále nějaká zranění a nosila sádru či ortézu, stejně běhala, jezdila na kole či in-linech někde venku s ostatními dětmi. Díky pohybu se jí tak podařilo na několik let odložit verdikt lékařů, podle něhož měla být již od pěti let na vozíku.

To se nakonec bohužel stejně stalo, ale až v jejích jedenácti letech, kdy jí ortoped zpevňoval kolena a rovnal kotníky sádrou, ale dvakrát se mu to nepovedlo. Potřetí sice již ano, přesto se Katku již nikdy nepodařilo rozchodit.

Aktivní Katku a milovnici sportu nicméně ani vozík nezastavil. Začala se aktivně věnovat sportu i na vozíku. Ráda si zahrála florbal, který milovala i v době, kdy ještě chodila, pro zábavu si občas zahrála i parahokej a v budoucnu by ještě ráda zkusila basket či golf.

A to i přes další nepřízeň osudu, která ji potkala pár dní po jejích 18. narozeninách. Tehdy měla ošklivý pád, k němuž se přidaly problémy s jídlem a v nemocnici se začala i přes podaný kyslík dusit.

David Lukeš „slaví“ dvacet let na vozíku. Teď se pokusí opět postavit na nohy Paraple

Zdraví

Lékaři ji proto museli intubovat. Z následujících tří týdnů svého života si tak nic nepamatuje, i když ji průběžně lékaři budili a snažili se s ní komunikovat.

Když se její stav stabilizoval, lékaři jí udělali tracheostomii a po nějakém čase ji převezli do pražské nemocnice v Motole, kde jí bylo potvrzeno další autoimunitní onemocnění Myasthenie Gravis, které narušuje komunikaci mezi nervy a svaly. Lékaři ji tak začali připravovat na trvalý život s tracheostomií.

Po nasazení léčby se ale její stav vrátil alespoň na polovinu toho, jak žila předtím, nakonec už nemusí mít ani tracheostomii. Postupně se tak Katka začala pomalu vracet ke sportu.

„U tohoto onemocnění je bohužel riziko toho, že jakýkoliv zánět nebo přetížení mě může znovu poslat na ventilátor, ale ani to mě nezastaví. Jsem ráda, že se znovu vracím ke sportu. Momentálně studuji na gymnáziu a kromě florbalu, lyžování, cyklistiky se těším i na sjíždění vody,” svěřuje se Katka.

Na správnou diagnózu se čeká i třicet let

Zdraví

Aby byla Katka ve svém životě co možná nejvíce soběstačná a ulevila také svému nemocnému tělu, potřebovala by nový elektrický vozík.

„Je to pro mě jedna z nejpotřebnějších věcí, které musím vyřešit. Sice mám jeden doma, ale rozměrově už mi nevyhovuje. Navíc nový vozík by mě uměl postavit, dát do lehu, naklonit se a celkově polohovat, což uleví mým kyčlím a navíc mi bude velkým pomocníkem i ve škole,” dodává Katka.

Nový vozík stojí 457 387 Kč, přičemž z této částky musí doplatit 203 160 Kč, což není v silách Katky ani její maminky. Proto se rozhodla požádat o pomoc druhé a založila sbírku na charitativní crowdfundingové platformě znesnáze21.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám