Hlavní obsah

V patnácti ji uchvátila atletika, přes pozdní začátek a protézu sklízí jeden úspěch za druhým

Novinky, das

Narodila se bez části levé ruky, svůj hendikep ale téměř nevnímá. Od mala je zvyklá dělat vše jen jednou rukou a druhou si pomáhat – dnes ani nevnímá, že by byla vůči ostatním nějak limitovaná. Pětadvacetiletá sprinterka Tereza Jakshová momentálně patří mezi naše paralympijské naděje a jejím největším snem je účast na hrách v japonském Tokiu.

Foto: Toyota ČR

Tereza Jakshová

Článek

V dětství vystřídala spoustu koníčků, v patnácti letech ale přišla na chuť atletice. Přestože se jedná již o poměrně vysoký věk, kdy už je u většiny dětí na vrcholový sport pozdě, Tereza se s tím skvěle poprala. Začala trénovat na pražské Slavii a své první závody absolvovala v roce 2011. O dva roky později, v době, kdy jela na své první mistrovství světa, se začala účastnit i závodů hendikepovaných.

V roce 2018 dokázala poprvé v kariéře uspět v kategorii dospělých, odkud si přivezla hned dvě medaile. Z běhu na 100 a 200 metrů. Už v roce 2016 přitom byla vyhlášena nejlepším českým juniorským hendikepovaným sportovcem.

Teď je jejím hlavním cílem účast na letních paralympijských hrách v Tokiu odložených na léto 2021. Na paralympiádu v brazilském Riu se bohužel nedostala kvůli malému počtu míst, a tak si to teď chce vynahradit.

Modelka s nevyvinutou rukou si dokázala podmanit svět módy

Styl

Tereza běhá výhradně s protézou kvůli těžišti, nicméně v běžném životě ji často sundává. „Nosím ji spíš kvůli tomu, že si s ní můžu přidržet věci, ale někdy mi vyloženě překáží. Například v létě je to lepší bez ní. Když je vedro, protéza klouže a nedrží,“ svěřuje se Tereza.

Za svůj hendikep se dnes již nestydí. Ještě na základní škole ale nosila raději delší rukávy, aby její problém nebyl na první pohled patrný. Nyní je ale se vším úplně srovnaná, dnes už dokáže i přehlížet, když se na ni někdo divně kouká.

Necítí se limitovaná

Tereza považuje za své štěstí, že jí hendikep vůbec nepřekáží, ani při sportu. Trénuje proto i se zdravými sportovci, se kterými má skvělé vztahy, vzájemně si fandí a motivují se. Ona chce dokázat to, co zdraví sportovci, a oni se snaží o to víc, když vidí, že žádný hendikep překonávat nemusejí.

Jediné, co dělá jinak, je cvičení v posilovně.

Uživit se parasportem dost dobře nelze, proto i pracuje

Tereza si je vědoma, že sportem se zřejmě dlouhodobě neuživí, proto kromě tréninků se zdravými sportovci tráví čas studiem na Provozně-ekonomické fakultě ČZU v Praze a také prací na částečný úvazek.

Přesto si nestěžuje. Práce i studium ji baví, navíc si díky atletice může plnit své sny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám