Hlavní obsah

Co prozradí sarkasmus o vaší inteligenci

Novinky, bok

Znáte někoho, kdo bývá při komunikaci jízlivý, uštěpačný, kousavý, někdy se až vysmívá? Nebo jsou podobné charakteristiky vlastní i vám? Pak jistě máte co do činění se sarkasmem. I když podobné chování nebývá příliš oblíbené, i tak o svém nositeli značí něco pozitivního.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidskou inteligenci obecně spojujeme s vysokým IQ, sečtělostí, ale i snahou se stále učit něco nového.

Nejnovější studie publikovaná v časopise Journal of Applied Psychology ale poukázala ještě na jeden faktor, a to právě sarkasmus. Lidé, kteří ho chápou a jsou schopni ho užívat s rozumem, bývají podle zjištění vysoce inteligentní a také velmi kreativní.

Odborníci z Bar Ilan University a Technion-Israel Institute of Technology uvádějí, že provedli řadu tří studií, ve kterých analyzovali účinky hněvu a sarkasmu na lidský mozek.

Co je to emoční inteligence a jak moc ovlivňuje naše životy

Vztahy a sex

Poté, co rozdělili účastníky do různých skupin, dali jim poslechnout zvukové záznamy zákazníků, kteří vyjadřovali své pocity frustrace buď rozzlobeným až hněvivým tónem, nebo sarkastickým tónem. Ze zjištění vyplynulo, že jedinci, kteří naslouchali rozzlobenému zákazníkovi, byli „úspěšnější při řešení analytických problémů, ale méně úspěšní při řešení kreativních úkolů” ve srovnání s dobrovolníky, kteří poslouchali „emocionálně neutrálního (sarkastického) zákazníka”.

To podle nich v zásadě znamená, že být „sarkastický blb”, nebo lépe řečeno umět moudře držet krok s tím, co vám přijde do cesty, je velká výhoda. „Vědci to ještě podporují tvrzením, že „pochopení sarkastických výrazů vyžaduje více kognitivního úsilí a komplexního myšlení než pochopení přímého hněvu”.

Kognitivní úsilí je podle nich zapotřebí jak k dekódování doslovného významu slov, tak k interpretaci jemných slovních rozdílů daného řečníka.

Inteligence jako součást sex-appealu

Vztahy a sex

Francesca Ginová z Harvard Business School, která vedla vlastní výzkum tohoto tématu, uvedla pro Harvard Gazette, že „sarkasmus bývá mnohem jemnější, než se zdá a ve skutečnosti nabízí důležité, ale často přehlížené psychologické a organizační výhody”.

„Chcete-li být sarkastičtí, nebo sarkasmus odhalit, je třeba překonat rozpor mezi doslovným a skutečným významem sarkastických výrazů. Jedná se o proces, který se aktivuje abstrakcí, která podporuje kreativní myšlení,” dodává na svém blogu odbornice na vztahy Cassandra Roseová.

Reklama

Související témata:

Související články

Radost i prokletí velmi chytrých lidí

O vysoce inteligentních lidech bychom si mohli myslet, že jsou automaticky předurčení k úspěchu a k oslnivým kariérám. Jenže někdy to bývá právě naopak. Kvůli...

Překvapivé znaky vysoké inteligence

Známka inteligence je vyjadřována hodnotou IQ. Pokud se jeho cifrou neřadíte zrovna mezi top elitu, neznamená to rovnou, že jste hloupí. Nadměrná hodnota...

Jak si začít zvyšovat emoční inteligenci

Výzkumy ukazují, že emoční inteligence hraje významnou roli v efektivitě na pracovišti. Jednotlivci s vysokou emoční inteligencí podávají lepší výkon. Většinou...

Výběr článků

Načítám