Hlavní obsah

Chcete-li mít zdravé srdce, zapomeňte na jídlo z mrazáku i konzervy

Novinky, Dana Sokolová

Na zdravé srdce má vliv nejen správná životospráva, ale i způsob přípravy jídla. Podle odborníků lze považovat právě špatnou přípravu jídel za tzv. tichého zabijáka našeho zdraví. I jinak zdravé jídlo lze špatnou přípravou naprosto znehodnotit.

Foto: archiv, Právo

Ryby obsahují málo tuku a navíc obsahují tzv. omega mastné kyseliny, které jsou důležité pro metabolismus.

Článek

V uspěchané době mnoho lidí řeší své obědy i večeře formou polotovarů a nebo smažených jídel z fast foodů. Podle kardiologů je to však ta nejrychlejší cesta, jak ohrozit na zdraví nejen své srdce, ale i hmotnost a chuťové pohárky.

Nemoci srdce sice záleží především na genetických předpokladech, ovšem úpravou životosprávy můžeme řadu negativních procesů v těle zpomalit či zmírnit.

Zdravému srdci prospívá kromě správného jídelníčku také pravidelný pohyb, dostatek spánku či psychická pohoda.

Začněte úpravou jídelníčku

Známý americký kardiolog Dr. Dolan však radí začít především úpravou jídelníčku. A proto připravil deset tipů, jak na to.

Deset rad pro jídelníček, který našemu srdci zaručeně prospěje
1. Nakupujte suroviny tam, kde mají větší výběr z čerstvých produktů, mořských plodů a masa.
2. Zcela vyřaďte zmrazená a konzervovaná jídla. Ta často obsahují velké množství sodíku a jednoduché sacharidy, které nejsou zdravé.
3. Užívejte k ochucení a k obarvení pokrmů čerstvé bylinky místo soli a sáčkových koření. Čerstvá bazalka, máta, rozmarýn a česnek jsou pro zdraví úplně ideální.
4. Typická snídaně – chléb s máslem – se dá připravit zdravěji: máslo zkuste nahradit olivovým olejem s čerstvým tymiánem nebo bazalkou.
5. Samozřejmostí by mělo být odstranění smažených jídel, pečených pochoutek a také grilování – existují zdravější způsoby přípravy jídla.
6. Jako vhodná příprava pokrmů je doporučena pomalejší tepelná příprava, abychom zajistili lepší aroma zeleniny, drůbeže a ryb.
7. Jezte více ryb a drůbeže. Obě masa obsahují málo tuku, ryby navíc obsahují tzv. omega mastné kyseliny, které jsou důležité pro metabolismus tuků.
8. Omezujte červené a vepřové maso. Ta naopak obsahují více tuků a urychlují proces kornatění tepen, což vede k onemocnění srdce.
9. Místo dezertů, jako jsou vysokokalorické dorty, krémy a zmrzliny, ochutnejte čerstvé ovoce.
10. Když se neumíte vzdát zcela alkoholu, omezte se na jeden drink za den! Červené víno v malém množství obsahuje srdce chránící látky, ale při větším množství může vést k alkoholismu, vysokému tlaku, nadměrné hmotnosti a mozkovým příhodám.

Vše je otázkou zvyku 

Samozřejmě nelze jídelníček změnit ze dne na den, ale pokud každý den přidáte jedno pravidlo, kterým se budete řídit, pak rozhodně neprohloupíte. Ulevíte svému organismu od řady toxinů a tělo bude nejen mnohem lépe funkční, ale i vy se budete cítit mnohem víc v pohodě.

Samozřejmě nesmíte zapomínat ani na dostatečný přísun tekutin a také dostatek pohybu. Když vám nesedí aktivní sport, pak se snažte alespoň co nejvíce chodit pěšky.

Vše je jen otázkou zvyku a odbourání zlozvyků. Jakmile překonáte prvotní okamžiky, tělu se uleví a vám se mnohem snáze budou dodržovat jednotlivá omezení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám