Hlavní obsah

Časté známky nízkého sebevědomí a sebeúcty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebevědomí sehrává v lidském životě poměrně důležitou roli. Máme-li ho dostatek, bývá většinou rozhodování i život v mnohém snazší. Při nízkém naopak vyvstává více problémů a překážek. Podle čeho poznat, že bychom na něm mohli zapracovat?

Foto: Profimedia.cz

Nízké sebevědomí člověku v mnohém znesnadňuje život.

Článek

Mít zdravé sebevědomí značí, že dotyčný zná dobře sám sebe, nebojí se vyjádřit své názory, uznat vlastní chyby (neřešíme aktuálně jedince, kteří ho mají až příliš).

Pokud mnohé z toho naopak nesplňuje, hovoří se o nízkém sebevědomí. Takoví lidé si sami sebe příliš neváží, názory ostatních tak často mohou ovlivnit jejich pocit vnímání sebe sama. A samozřejmě je s tím spojena řada nevýhod, které mohou poškodit jejich život i budoucnost.

Vztahová expertka a odbornice přes neurovědu Lisa Lieberman-Wangová představila 12 základních příznaků nízkého sebevědomí.

Pocit úzkosti a deprese

Když neschvalujete, nebo dokonce nemáte rádi jedinou osobu, se kterou neustále žijete - vás samotné - úzkost a deprese jsou přirozené důsledky takového soužití.

Ženský problém, o kterém se nemluví. Ničí sebevědomí i sexuální život

Zdraví

Přílišná sebekritika

Běžný stav nespokojenosti se sebou samým vede často k zveličování vlastních chyb nebo chování. Stáváte se také neschopnými odpustit sami sobě.

Přecitlivělost na kritiku

Pokud budete mít pocit, že vás neustále někdo „napadá“, časem se zcela uzamknete vůči konstruktivní kritice. S tím jde ruku v ruce i neochota zažívat nové věci a životně růst.

Neschopnost přijímat komplimenty

To, že nedokážete přijmout kritiku, automaticky neznamená, že dokážete přijímat komplimenty. Když se nemáte rádi, ani komplimenty nebývají „jen tak“.

Sebevědomí mnohým Čechům stále chybí, s těžkostmi života si ale poradí

Zdraví

Chronická nerozhodnost

Strach z možných chyb vede k nečinnosti. A nečinnost z vaší strany ponechává odpovědnost i úspěch na ostatních.

Absence sebedůvěry

Pokud se nemáte rádi, je pravděpodobné, že vaše názory pro vás nebudou důležité. A pokud si nevěříte, nebudete jednat ve svém vlastním zájmu nebo podle svých snů.

Perfekcionismus

Jde ruku v ruce s nerozhodností. Oba tyto stavy jsou zakořeněny ve strachu z chyb, které můžete udělat. Perfekcionismus často vede k frustraci a nedostatečnému výkonu, protože není dosaženo kýžené dokonalosti. Jenže co je vlastně dokonalé?

Jak naučit dceru říkat ne

Děti

Zanedbávání sebe sama

Je lidskou přirozeností starat se o to, co milujeme, a opomíjet, co nemilujeme. Vaše vzorce péče o sebe - výživa, spánek, cvičení, společenské interakce - jsou tak odrazem vaší sebeúcty.

Poruchy příjmu potravy

Jídlo je bohužel často pomyslným pěšákem v boji o dosažení sebelásky. Existuje, nemá žádný názor, ale dá se ovládat a manipulovat. A pocit „kontroly“, i když jen krátkodobý, může u člověka s nízkým sebevědomím naplnit potřebu jeho posílení.

Závislosti

Když je život se svým „já“ příliš bolestivý, hledáme něco, v čem můžeme svou bolest utopit. To, co se zpočátku tváří jako přítel, se ovšem rychle stane krutým nepřítelem.

Jak poznat, že se z občasného domácího popíjení stává vážný problém

Zdraví

Neschopnost vytrvat a překonávat překážky

Při nízkém sebevědomí obyčejné překážky nejsou jen výzvy - jsou mnohdy zdrojem zastrašování, a hlavně... příležitostí k dalšímu neúspěchu.

Ztráta naděje

Ze všech nevýhod nízkého sebevědomí nemůže být žádná výmluvnější nebo ničivější než ztráta naděje, tvrdí na svém blogu Lieberman-Wangová.

Nízké sebevědomí doslova živí obecnou negativitu života a často i neschopnost si ho užít nebo od něj něco očekávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám