Hlavní obsah

Astmatický záchvat může vyvolat i bouřka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souvislost mezi bouřkami a následnými astmatickými záchvaty potvrdilo již několik vědeckých studií. Děje se tak nejčastěji v období pylové sezony, tedy v průběhu června a začátkem července. Odborníci v této souvislosti hovoří o jevu nazývaném „hromová horečka“.

Foto: Profimedia.cz

Bouřka v pylové sezóně může vyvolat velmi závažný astmatický záchvat.

Článek

Kombinace vysokého množství pylu v ovzduší a bouřek, o které odborníci hovoří jako o hromové horečce, je pro každého astmatika velmi riziková.

Podle vědců se tak děje, protože vzduchová turbulence vyvolaná bouřemi způsobuje, že silné vzestupné proudy nasávají pylová zrna nahoru do mraků. Tam do pylových zrn pronikne vlhkost, která způsobí, že zrna nabobtnají a prasknou. Do ovzduší se tak dostanou mnohem menší fragmenty pylových proteinů, které klesají k zemi a lidé je velmi snadno vdechnou.

Normálně se přitom pylová zrna usazují v nose nebo horních cestách dýchacích, kde způsobují podráždění a tzv. sennou rýmu. Menší částice z prasklých zrn se ale mohou snadněji dostat i do úzkých průchodů dolních cest dýchacích a způsobit zánět výstelky dýchacích cest, jenž vyvolává astmatický záchvat.

Máte těžké astma a nepomáhají ani kortikosteroidy? Je čas na změnu

Komerční články

Pro astmatiky je tak důležité, aby v tomto období preventivně užívali preventivní léky, jako jsou inhalační steroidy, které mohou astmatickému záchvatu i v tomto období předejít.

Bohužel mnozí astmatici, pokud je nic netrápí, tyto preventivní inhalátory z nějakého důvodu neužívají. Až v případě začínajícího astmatického záchvatu sahají po úlevovém inhalátoru, který rozšiřuje dýchací cesty a zlepšuje proudění vzduchu.

„Úlevové inhalátory sice pomáhají s úlevou během záchvatu, ale neřeší základní problém v podobě zánětu hluboko v dýchacích cestách,” upozornil Daily Mail profesor Ian Pavord z Oxfordské univerzity.

Roky ji trápilo těžké astma, až nová léčba ji vrátila zpět do života

Zdraví

Podle profesora Pavorda se tak lékaři každým rokem setkávají se závažnými stavy lehčích astmatiků jen proto, že mnozí z nich nepoužívají preventivní inhalátory, které by většině záchvatů dokázaly předejít.

Řešením tak může být používání kombinovaných inhalátorů, které obsahují jak preventivní, tak úlevové léky.

Reklama

Výběr článků

Načítám