Hlavní obsah

Roky ji trápilo těžké astma, až nová léčba ji vrátila zpět do života

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První astmatický záchvat prožila paní Gabriela ve svých šestnácti letech, kdy skončila v nemocnici. Tehdy inhalační léčba zabrala a její stav se na dlouhý čas stabilizoval. Vše se zhoršilo až o 14 let později při druhém těhotenství. Od té doby ji nemoc omezovala v normálních denních činnostech a často užívala antibiotika.

Foto: archív paní Gabriely

Biologická léčba umožnila paní Gabriele opět normálně fungovat.

Článek

Život s těžkým astmatem nebyl vůbec jednoduchý. Několikrát do roka se opakující dušnosti a k tomu neustálé užívání podpůrné léčby. Paní Gabriela byla závislá na injekcích s kortikosteroidy a inhalační léčbě, která ale příliš nezabírala.

„Kolikrát jsem nebyla schopná přejít z místnosti do místnosti, přesto jsem nechtěla být doma na neschopence a stále jsem chodila do práce,” svěřila se Novinkám žena, která pracuje jako zdravotní sestra.

V práci si jejího neustálého kašle a zadýchávání všiml jeden mladý lékař, který jí následně domluvil i vyšetření ve fakultní nemocnici v Hradci Králové u primářky Ireny Krčmové.

Společně s doktorkou Krčmovou vyzkoušely další léky, tentokrát systémové kortikosteroidy. Byla to jediná možnost, aby mohla fungovat jak v práci, tak doma. Bohužel tyto léky, kterými se léčí těžké astma, mají mnoho vedlejších účinků. Nemocní začínají přibírat na váze, může se jim zvýšit hladina glykémie a cholesterolu v krvi a mnohé z nich také trápí otoky celého těla.

Co by měli dělat alergici, aby ochránili své plíce před koronavirem

Koronavirus

Na jednu stranu tedy léčba paní Gabriele pomáhala, ale na druhé jí velmi ubližovala.

Až před dvěma lety lékařka přišla s možností vyzkoušet u Gabriely novou biologickou léčbu. První injekci dostala v září 2018 a následovaly další dvě vždy po měsíci.

„Už když jsem šla na druhou aplikaci, bylo to obrovské zlepšení. Cítila jsem 95procentní zlepšení mého zdravotního stavu. Nepotřebovala jsem si přidávat úlevové inhalační léky, nemusela jsem sahat po systémových kortikosteroidech. Po třetí injekci to už bylo stoprocentní zlepšení zdravotního stavu. Biologická léčba zabrala velice rychle a mně se strašně ulevilo,“ popisuje paní Gabriela.

„Najednou jsem mohla fungovat, ať už v domácnosti, na zahradě nebo v práci. V práci jsem vyběhla do třetího patra, aniž bych se extrémně zadýchala, mohla jsem zase sednout na kolo. V noci mě astma nebudilo, nemusela jsem ani přifukovat inhalátory,“ dodává.

Jak se hlásí nemoci plic

Zdraví

Jestli dnes něčeho zpětně lituje, tak jedině toho, že k biologické léčbě nepřešla dříve. Dnes dostává injekci jednou za dva měsíce a již nemusí užívat žádnou další podpůrnou léčbu.

Sama pak nabádá ostatní astmatiky, aby se zajímali o svou nemoc a pokud je trápí velké potíže, obrátili se na odborníky z Národního centra pro těžké astma, kde se specializují právě na tuto diagnózu.

Reklama

Související články

Na astma v ČR ročně zemře sto lidí

V Česku stále roste počet pacientů trpících astmatem. Průduškové astma postihuje v Česku zhruba 900 tisíc lidí a na akutní těžké astma jich ročně zemře...

Výběr článků

Načítám