Hlavní obsah

Máte těžké astma a nepomáhají ani kortikosteroidy? Je čas na změnu

„Při léčbě astmatu je třeba, aby bylo dosaženo jeho udržitelné kontroly, kdy pacienta neobtěžují žádné denní ani noční příznaky astmatu, nemá záchvaty, není nucen používat úlevová antiastmatika, vede aktivní život a má normální, nebo téměř normální funkci plic,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., ředitel České iniciativy pro astma, o.p.s.

Foto: Care Comm s.r.o.

Máte těžké astma a nepomáhají ani kortikosteroidy? Je čas na změnu!

Článek

Existuje ale i těžké astma, které standardní léčbě vytrvale odolává. „Někteří pacienti přes veškerou terapii stále trpí dušností a kašlem, a je tedy třeba přistoupit i k léčbě tzv. systémovými kortikosteroidy ve formě tablet či dokonce infuzí. Ty ovšem při dlouhodobém podávání přinášejí významné riziko nežádoucích účinků, jako jsou obezita, cukrovka, osteoporóza, šedý zákal a další,“ vyjmenovává prof. Petr Pohunek.

„Nemohla jsem ani přejít vedle do pokoje, po kortikosteroidech jsem otékala“

Své o tom ví maminka dvou dětí, zdravotní sestra paní Gabriela. „Když jsem byla v nejtěžším stavu, nedokázala jsem přejít z místnosti do místnosti, hodně jsem se zadýchávala, kašlala – a to jsem užívala léky,“ vzpomíná. „Zhruba od 36 let jsem byla na kortikosteroidech, nejdříve jednou za čas, když už bylo opravdu nejhůř, tak každý den. A to se muselo někde projevit. Jako první šla nahoru váha, každý měsíc jsem měla o kilo navíc, k tomu se přidaly otoky celého těla. Navíc mi v krvi začal stoupat cukr i cholesterol. A aby toho nebylo dost, trápily mne opakované infekce, hlavně dutin, takže jsem prakticky každý měsíc skončila na antibiotikách. Ale astma se přesto nedařilo dostat pod kontrolu…“

Změna nastala, až když vyhledala specializovanou ambulanci obtížně léčitelného astmatu v krajském městě. Tam se rozhodli vyměnit paní Gabriele dlouhodobě užívané systémové kortikosteroidy za biologickou léčbu. Zjednodušeně řečeno, jedná se biotechnologicky vyrobené látky ovlivňující samotný mechanismus „přestřeleného“ chronického zánětlivého procesu.

Foto: Care Comm s.r.o.

Rozhovor s paní Gabrielou, pacientkou s těžkým astmatem můžete zhlédnout zde.

„S biologickou léčbou jsem bez záchvatů a ustála jsem i covid“

První tři injekce biologické léčby absolvovala paní Gabriela vždy po měsíci, další pak ve dvouměsíčních intervalech. „Už po druhé injekci se můj stav natolik zlepšil, že jsem nemusela užívat kortikoidy, a dokonce ani žádné inhalační úlevové léky. A dokázala jsem fungovat zase jako dříve. Dnes jsem bez potíží, dýchání je v pohodě, chronické potíže jako rýma, kašel, záněty dutin, to všechno vymizelo,“ rekapituluje s úsměvem paní Gabriela, která dál může pracovat jako zdravotní sestra. Loni v říjnu se nakazila covidem – a i díky tomu, že se její těžké astma povedlo biologickou léčbou zkrotit, prošla si nemocí pouze s příznaky podobnými chřipce.

Pro léčbu těžkého astmatu v ČR existuje 14 specializovaných center v celkem jedenácti městech. Jejich seznam i s kontakty lze najít na webu projektu Astma Zero – nulová tolerance k astmatickým záchvatům.

Výběr článků

Načítám