Hlavní obsah

5 osvědčených způsobů, jak v sobě najít disciplínu

Velkým tématem současnosti je recept na úspěch. Jak to úspěšní lidé dělají, že vše zvládají? Jak si organizují čas? Co je odlišilo od ostatních, že dokázali uspět? A co vlastně stojí za jejich tvrdou prací? Odpovědi na všechny tyto otázky jsou ukryty v jediném slově: disciplína.

Foto: Profimedia.cz

Jen přísnost k sobě samým nás posouvá dál.

Článek

„Jakmile máte vnitřní disciplínu, pak nepřemýšlíte o tom, jak co udělat a kdy. Prostě jdete a uděláte to. Odhodlaně, cílevědomě. Právě přísnost k sobě samým vás posouvá dál a jen díky ní se můžete zlepšovat a dosahovat skvělých výsledků. A naopak bez ní nebudou ani rady od toho nejúspěšnějšího člověka na světě nikdy fungovat,“ vysvětluje provozní ředitelka technologické firmy Creative Dock a zakladatelka agentury Rebel & Glory zabývající se virtuální realitou Gabriela Teissing.

Zde jsou její osvědčené tipy, jak v sobě disciplínu najít a také si ji udržet.

1. Převezměte iniciativu

„Mít disciplínu vlastně znamená, že rozumíte svým zvykům, dokážete s nimi pracovat a jste si vědomi, že vždy máte volbu se rozhodnout,“ popisuje.

Nejde přitom o žádné zásadní životní rozhodování, ale o každý malý výběr, který děláte několikrát denně. Máte totiž možnost volby, jestli ráno vstanete brzo, nebo budete ještě spát. Jestli nějaký úkol uděláte teď a stihnete termín, nebo ho odložíte a možná budete mít průšvih. Můžete si vybrat, jestli si ke svačině dáte čokoládu nebo pomeranč.

Nakloňte štěstí na svou stranu a získejte vše, co chcete

Styl

„Uvědomte si, čeho chcete dosáhnout a jaká činnost vás k tomu přivede. Pak se jednoduše seberte, nic neodkládejte, nehledejte výmluvy a udělejte to,“ radí.

2. Přiznejte si své slabé stránky

Máme je všichni - slabosti, kterým velmi snadno podléháme a které vždy spolehlivě odvedou naši pozornost od důležitých věcí.

„Pokud jste v práci cílevědomí, už pravděpodobně dobře znáte své silné stránky a víte, v čem jste dobří. Stejně důležité je ale poznat své slabé stránky. Jakmile je najdete a přiznáte si je, máte dvě možnosti - buď na nich začít pracovat a zlepšit je, nebo se jim jednoduše vyhýbat. Snažit se nedostávat do situací, kdy vás mohou ovládnout,“ říká Gabriela Teissing.

V praxi to znamená, že pokud se vám na důležitých úkolech špatně pracuje v kanceláři, protože si rádi povídáte s kolegy, zavřete se v zasedačce nebo pracujte z domova. Jestli vás doma příliš svádí Netflix, běžte pracovat do kavárny.

3. Mějte jasný plán

Možná že se nedisciplinovaně potácíte od jedné činnosti k druhé, protože jen nevíte, čemu byste se měli jít právě teď věnovat. Právě proto je velmi důležité jasně si stanovit, co si přejete a čeho chcete dosáhnout, a zároveň si rozplánovat kroky, které k vašemu cíli vedou.

„Nemusí se přitom vůbec jednat jen o práci a postup v kariéře nebo úspěch v byznysu. Stejně to funguje třeba se sportovními výkony nebo učením cizích jazyků. Nestačí si jen říct, že chcete běhat rychleji nebo mluvit lépe italsky. Je fajn si říct, že teď začnete třikrát týdně trénovat, potažmo si nejprve najdete učitele, poté začnete číst italské knihy, a potom se vydáte na měsíc do Itálie,“ říká dále Teissing.

Když nemáte vytyčený jasný plán, je velmi lákavé většinu věcí přeskočit. „Chcete-li tak mít vše pod kontrolou a připravené, bez plánování se jednoduše neobejdete,” dodává na svém blogu fitness guru Kayla Itsinesová.

Proč se v zaměstnání nevyplácí chovat jako bezpáteřní hajzlík

Vztahy a sex

4. Vytvořte si nové rituály

Teď už zhruba víte, co máte dělat a čemu se vyhýbat. Ideální proto je si nové návyky co nejrychleji včlenit do běžného života. Vytvořte si nové rituály, promyslete si, jak by mělo probíhat každé vaše ráno, každý váš odchod do práce, každá vaše příprava na schůzku, ale i každé plánování pravidelného sportování, čtení nebo třeba pletení, pokud je pro vás právě to v životě důležité.

Jakmile dáte svým novým činnostem vedoucím ke splnění vašich snů jasný řád, hned se budou o něco snadněji dodržovat.

5. Pracujte na sobě každý den

„Podstatou disciplíny je, že si nebere žádné volno. Buď disciplinovaní jste, anebo ne. Není nic mezi tím. Nemůžete pravidla dodržovat jen dva dny v týdnu a pak už ne, to by nemělo žádný výsledek.

Syndrom podvodníka přepadne v průběhu života téměř každého

Vztahy a sex

Kromě toho jen málokdo se disciplinovaný už narodí, obvykle se jedná o naučené chování. Proto je potřeba jej poctivě trénovat každý den. Jedině tak si na něj váš mozek zvykne a ze zpočátku těžkého úkolu se konečně stane naprosto přirozená věc, s níž budete odteď v životě přistupovat k úplně každé výzvě,“ uzavírá odbornice.

Reklama

Výběr článků

Načítám