Hlavní obsah

Výhody oddělené ložnice aneb Když kvalitní spánek dostane přednost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebaví vás neustálé přetahovaní o peřinu? Nedá vám partnerovo chrápání nebo převalování spát? Pokud vám navíc ani ranní mazlení s partnerem nevynahradí probdělou noc, možná je na čase vyzkoušet spánkový rozvod, tedy spaní v oddělených místnostech. Sami budete překvapeni, jak moc to vašemu vztahu může prospět.

Foto: Profimedia.cz

Spánkovému rozvodu se mnohdy páry nevyhnou.

Článek

„Spánek v oddělených místnostech může pro mnoho párů představovat splněný sen, a to zejména v době, kdy často trávíme celé dny po boku partnera doma,“ říká pro Huffington Post behaviorální vědkyně Wendy Troxelová.

„Klíčem je učinit rozhodnutí společně ve dvojici a vyjasnit si, že tento krok nevede k vzájemnému odcizení, ale naopak zlepšení vašeho vztahu,“ dodává.

Spánková deprivace totiž v dlouhodobém horizontu může způsobovat až deprese. „S mým manželem jsme se pokoušeli spát bok po boku, ale zjistili jsme, že v našem případě to nefunguje. Trpím totiž hned několika poruchami spánku. Sice už nejsem náměsíčná a nekřičím ze spaní, ale musím mít u sebe stroj na léčbu spánkové apnoe a stále trpím syndromem neklidných nohou. Můj manžel je naopak velmi lehký spáč. Společný spánek byl tudíž spíš za trest,“ říká studentka lékařství Jennifer Colbourneová.

Práce z postele může rozhodit váš spánek i milostný život

Zdraví

Při navrhování společného domu proto již počítali se dvěma ložnicemi. „Kolem spaní odděleně panuje stále velké stigma. Ale probouzet se unavený a naštvaný na svého partnera je pro vztah daleko horší,“ dodává Colbourneová.

Výzkumy skutečně ukazují, že pokud jsou lidé dobře odpočatí, jsou lepšími komunikátory, jsou šťastnější a empatičtější. To všechno jsou důležité atributy pro rozvíjení spokojeného vztahu. Pokud tedy vaše bydlení umožňuje spaní odděleně, není co řešit.

Nemusí se přitom jednat o definitivní řešení. Pokud jste například rodiče novorozence, ke kterému vstáváte i několikrát v noci, oddělené ložnice mohou být prozatímním řešením, které zajistí alespoň jednomu z rodičů kvalitní spánek.

Několik tipů pro klidný spánek miminka

Děti

To stejné platí i pro páry, které mají různé spánkové cykly. Příkladem jsou lidé pracující na směny či ti, kteří vstávají velmi brzy ráno, nebo naopak chodí na noční. To dokazuje i studie Californské univerzity v Berkeley z roku 2013, podle které i jedna neklidná noc způsobená spánkovými poruchami jednoho z partnerů vede ke konfliktům ve vztahu.

„Realita je taková, že každý jedinec má pevně zakořeněný svůj spánkový rytmus. Někdo je sova a jiný ranní ptáče. Tyto návyky je navíc velmi obtížné změnit,“ říká Jennifer Adamsová, autorka knihy s názvem Sleeping Apart Not Falling Apart.

A co sex?

Začínáte zvažovat spánkový rozvod, ale bojíte se, že váš sexuální život bude trpět?

„Je tomu právě naopak. Když jste oba odpočatí, máte více energie, a tudíž i více chuti na sex. Nikdo vám navíc nebrání vlézt si do partnerovy postele, když se chcete mazlit,“ říká respondentka Raquel Fuquaová.

„Pravdou je, že postel by měla sloužit na dvě věci. Spánek a sex. Neměli byste v ní pracovat, ani se dívat na televizi. Pokud si zachováte toto jednoduché pravidlo a budete vnímat intimitu jako svoji prioritu, nemůže vám spánkový rozvod narušit vztah,“ souhlasí odborník na spánek Sujay Kansagra.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak na problémy se spánkem a usínáním

Se spánkem má v průběhu života problém téměř každý. Přesto se tyto problémy nevyplácí bagatelizovat. Nedostatek kvalitního spánku dokáže velmi negativně...

Výběr článků

Načítám