Hlavní obsah

Odpolední šlofík prý pomáhá zlepšovat mentální agilitu a předcházet demenci

Novinky, das

Pravidelné odpolední zdřímnutí, byť jen na pět minut denně, může významně zlepšit mentální agilitu a předcházet demenci. Podle čínské vědecké studie zveřejněné v časopise General Psychiatry se mozek během krátké pauzy lépe připraví na další činnosti, jedinec je pak celkově výkonnější a zároveň i po emoční stránce stabilnější.

Foto: Profimedia.cz

Odpolední šlofík má celou řadu benefitů

Článek

Odpolední spánek tak nejen sníží únavu, která na mnohé z nás krátce po obědě padá, ale přináší i celou řadu dalších výhod.

Čínští vědci studovali spánkové vzorce více jak 2200 starších (60 let a výše) obyvatel Pekingu, Šanghaje a Xianu, přičemž u každého z nich provedli i testy na demenci.

Z jejich zjištění vyplynulo, že až 1534 z nich si pravidelně odpoledne zdřímlo, a to v délce 5 minut až 2 hodiny. Zbytek se obešel bez denního spánku.

Jak si při práci z domova dobíjet baterky

Zdraví

Rozdíly mezi těmito dvěma skupinami přitom byly značné. Ti, co si dopřáli odpolední spánek, byli po všech stránkách agilnější a práce schopnější.

Podle vědců je ale zapotřebí ještě dalšího výzkumu, který by určil přesné důvody, proč se tomu tak děje. Důležité je také zjistit, jaká je optimální délka trvání odpoledního spánku, jelikož mnozí z těch, co si dopřávali odpolední spánek, měli zároveň v krvi i vyšší hladinu triglyceridů, což jsou krevní tuky, které mají negativní vliv na kardiovaskulární systém.

Proč je třeba hlídat triglyceridy

Styl

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy je nejvhodnější doba na odpolední siestu

Dopřáváte si rádi po obědě krátký odpočinek, při kterém doplníte potřebné síly? Ať už je to každý den, nebo kvůli práci jen o víkendu, nevyhýbejte se mu. Díky...

Výběr článků

Načítám