Hlavní obsah

Usmiřovací sex: Dobrý, nebo špatný nápad

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jedné straně jste plná hněvu, na straně druhé máte pocit, že právě milování je to jediné, co po náročné hádce potřebujete. Pokud patříte k ženám, které po partnerském konfliktu cítí vzrušení, pak je důležité, abyste si uvědomila všechny klady i zápory tzv. usmiřovacího sexu.

Foto: Profimedia.cz

Usmiřovací sex bývá mnohem vášnivější a smyslnější než milování v míru.

Článek

Hádku s partnerem doprovází silné emoce, jako je hněv, smutek i naštvání. O to pozoruhodnější je, že existují lidé, kteří těsně po hádce mají chuť na milování. V praxi to vypadá, že namísto hodinového odloučení a trucování se páry společně vydají do ložnice, kde mír stvrdí intimními hrátkami.

Většina párů navíc tvrdí, že usmiřovací sex je mnohem vášnivější a smyslnější než klasické milování v době míru. „Během usmiřovacího sexu pohřbíváme zášť, a zároveň pociťujeme, že se erotická energie znovu rozpohybovala,“ říká sexuoložka Lucy Rowettová a dodává, že každý člověk vnímá usmiřovací sex po svém.

Pro někoho je příležitostí k uvolnění a relaxaci, pro jiného jde o způsob, jak si potvrdit, že láska během konfliktu nevyprchala. „Díky usmiřovacímu sexu se mnoho lidí ujistí, že vztah je neporušený. Dáváme tím najevo, že i když jsme se pohádali, tak se stále milujeme,“ vysvětluje Lucy Rowettová.

Čtyři způsoby, jak zvládat konflikty s partnerem

Vztahy a sex

Podle vědce Justina Lehmillera je usmiřovací sex úzce spojený s našimi instinkty.

„Během hádky jsme nervózní, takže je logické, že následný sex snižuje hladinu stresového hormonu,“ vysvětluje Lehmiller pro Man‘s Health.

Usmiřovací sex není náplast

I když je usmiřovací sex doprovázen silnou vášní a hřejivými pocity, rozhodně se nevyplácí, když se mu partneři oddají dřív, než je daný konflikt vyřešen.

„Mnoho usmiřovacích sexů je vyvrcholením nepříjemné hádky. Následně dochází k tomu, že partneři v krátkém časovém sledu zažijí negativní emoce, které vystřídá nával štěstí. Usmiřovací sex je po emoční stránce natolik silný, že se pomalu, ale jistě stává návykovým,“ varuje klinický psycholog Seth Meyers pro Psychology Today.

Nepořádek v bytě může významně narušit romantiku ve vztahu

Vztahy a sex

Podobného názoru je také vztahová psycholožka Samantha Joelová, která upozorňuje, že by usmiřovací sex neměl fungovat jako náplast na neduhy.

„Efekt usmiřovacího sexu je opravdu velký, neboť partneři mají po milování pocit, že je jejich vztah zalitý sluncem. Než ale k milování dojde, měli byste mít v první řadě jistotu, že je váš konflikt vyřešený. Umění komunikace je totiž nedílnou součástí zdravých vztahů,“ dodává Joelová.

Ano, nebo ne?

Během milování pociťujete partnerovu blízkost, a zároveň se ve vašem těle uvolňuje hormon oxytocin, díky kterému se cítíte dobře. Pokud tedy víte, že usmiřovacím sexem neutíkáte od problému či další nepříjemné konverzace, pak není nic špatného na tom, když tečka za hádkou na sebe vezme podobu milování.

Na druhou stranu se vyhněte scénáři, kdy sex přijde uprostřed řešení konfliktu. „V takovém případě by váš partnerský život vypadal asi následovně – konflikt, boj, konflikt, boj a tak dále. To znamená, že byste se z bludného kruhu konfliktů nikdy nevymotali,“ tvrdí manželská terapeutka Pam Shafferová.

Jednoduše řečeno, užívejte si usmiřovací sex teprve v momentě, kdy vůči svému partnerovi necítíte žádnou zášť ani nepříjemnou emoci. Teprve v takovou chvíli je usmiřovací sex opravdu funkční pomůckou k posílení vztahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám