Hlavní obsah

Sexsomnie aneb Když se během spánku dožadujete sexu či masturbujete

Novinky, Eliška Fischerová

Při spánku se lidé mohou potýkat nejen s náměsíčností, ale také se sexsomnií. Tato porucha spánku zahrnuje abnormální chování, během kterého se postižený dožaduje sexuálního styku, případně masturbuje nebo se dotýká partnera.

Foto: Profimedia.cz

Sexsomnie se řadí mezi poruchy spánku.

Článek

Slyšela jste někdy partnera během spánku hluboce vzdychat? Dotýkal se vás na intimních místech, aniž by byl vzhůru? Nebo jste ho přistihla masturbovat, i když měl zavřená víčka? Možná právě váš partner patří k lidem, které sužuje sexsomnie. Tato vzácná porucha spánku, která spočívá v abnormálním chování nebo sexuálních pohybech, se projevuje při usínání, spánku nebo během probouzení.

Podle studie publikované v roce 2017 v časopise Sleep může sexsomnické chování zahrnovat masturbaci, vydávání sexuálních zvuků, spontánní orgasmus, dotýkání partnera nebo zahájení pohlavního styku s partnerem.

Sny o podvádění mohou mít různé příčiny

Vztahy a sex

„Lidé se sexsomnií si svého chování vůbec nejsou vědomi. Pokud se například během aktu probudí, cítí se zmateně a nemohou si vzpomenout, co se stalo. Jakmile jim partner objasní události poslední noci, začnou se cítit zahanbeně nebo vinně,“ říká socioložka a klinická sexuoložka Sarah Melanconová.

Sexsomnie vs. mokrý sen

Na první pohled by se mohlo zdát, že sexsomnie je velmi podobná tzv. „mokrému snu“. Podle odborníků je mezi těmito akty ale zásadní rozdíl v tom, že sexsomnie není spuštěna erotickým snem. Naopak, jde spíše o náměsíčnost, neboť po probuzení je sexsomniak zmatený a nedokáže si vzpomenout, co se v noci stalo.

Nutno dodat, že sexsomnie má různé podoby, což představuje výzvu nejen pro ty, kteří sexsomnií trpí, ale také pro jejich partnery.

Co je spouštěčem sexsomnie?

Sexsomnie rozhodně není psychiatrickým problémem. Podle sexuálního pedagoga Dainise Graverise se spíše jedná o neurologickou poruchu.

„Hluboko uvnitř mozku najdete centrální generátory vzorů, které vytvářejí rytmické vzorce motorického chování a ovládají vše primitivní, jako je jídlo, reakce na boj nebo sex. I když mozek dokáže mezi těmito vzory hladce přepínat, občas se při přepnutí vyskytne chyba,“ vysvětluje Dainis Graveris pro Well and Good.

Sexsomnie je tedy druh parasomnie, kdy je mozek zachycen v přechodu mezi spánkem a bděním.

Co všechno mohou odhalit naše sny

Zdraví

Vzniku sexsomnie nahrává také extrémní stres, nedostatek spánku či vyčerpání. „Stresující události, mírný až vysoký příjem alkoholu nebo konzumace marihuany předešlou noc. To všechno jsou další spouštěče sexsomnie, na které bychom měli brát zřetel,“ tvrdí sexuoložka Sarah Melanconová.

Pomoc, mám sexsomnii

Myslíte si, že trpíte sexsomnií? Pak se v žádném případě za tuto poruchu nestyďte. V první řadě zkuste pochopit, co je spouštěčem vaší sexsomnie. Podle Dainise Graverise je vhodné, abyste popřemýšlela nad změnou životního stylu. Snažte se spát doporučených osm hodin, vyvarujte se zbytečnému stresu, cvičte jógu nebo meditujte.

„Také se obraťte na svého lékaře, díky kterému vznik sexsomnie lépe pochopíte, a stejně tak se dozvíte o dalších možných spouštěčích,“ dodává sexuální pedagog.

Co stojí za děsivými sny

Zdraví

V tomto ohledu nezapomeňte ani na svého partnera. I ten by měl vědět, co se s vámi děje, a především, jak vám může pomoci.

„Zdravá komunikace je zásadní pro to, aby partneři tento stav zvládli. V opačném případě hrozí, že sexsomnie poškodí nejen spánkové návyky partnera, ale především samotný vztah. Mluvte o problému a nazývejte věci pravým jménem,“ dodává Graveris.

Reklama

Související články

Cesta za orgasmem, na který nikdy nezapomenete

Ženský orgasmus je nevyzpytatelný. Jednou přijde po několika minutách milování, jindy na sebe nechá dlouho čekat. Pokud mu nechcete během dnešní noci připsat...

Výběr článků

Načítám